POLÍTICA
FIGUERES - 17 agost 2017 2.00 h

Jura de bandera al castell de Figueres a les portes de l’1-O

 Es tracta d’una cerimònia per a personal civil i tindrà lloc el 23 de setembre

 Els participants hi expressen lleialtat amb Espanya i el compromís de defensar-la amb la seva vida si és necessari

ESTEVE CARRERA - FIGUERES

A les portes del referèndum de l’1-O, l’exèrcit organitzarà una jura de bandera per a personal civil al castell de Sant Ferran, a Figueres. Es durà a terme el dissabte 23 de setembre i serà l’únic acte d’aquest tipus previst a Catalunya abans de la celebració del referèndum. Segons anuncia el portal web del Ministeri de Defensa, des de principis del mes de setembre fins al desembre s’han programat 24 cerimònies de jura de bandera arreu de l’Estat espanyol. Entre aquestes, però, només dues seran a Catalunya: la de Figueres i una a Talarn, al Pallars Jussà, prevista pel 21 d’octubre. En el cas de Figueres, és el regiment Arapiles 62, amb base a Sant Climent Sescebes, juntament amb la subdelegació de defensa de Girona, qui s’encarrega de l’organització. L’exèrcit ha editat un cartell on s’anuncia l’acte “en el Castillo de San Fernando, en Figueras”, informant que les persones interessades s’han d’inscriure abans de la data límit del 20 de setembre.

Des de la desaparició del servei militar, les jures de bandera no van dirigides exclusivament a personal militar. Al contrari, el Ministeri de Defensa explica que es tracta “d’un dels actes més solemnes” que existeixen, al qual tots els ciutadans, amb una edat mínima de 18 anys, poden participar. El sentit que dona l’exèrcit a aquesta cerimònia és “d’expressió cívica, pública i individual de lleialtat a Espanya i als espanyols i de compromís per defensar els interessos col·lectius i ser un bon ciutadà”.

El moment clau de la cerimònia és el petó a la rojigualda, un cop complert el jurament responent a la següent pregunta: “Espanyols, jureu o prometeu per la vostra consciència i honor guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, amb lleialtat al rei, i si fos necessari entregar la vostra vida en defensa d’Espanya”? “Sí, ho fem”, és la resposta vàlida, segons el ritual establert.

LA DATA

23/09/17
Es durà a terme al castell de Sant Ferran de Figueres una jura de bandera per a personal civil.