POLÍTICA
BARCELONA - 17 agost 2017 2.00 h

Nou xoc dins de CSQP entre Podem i Coscubiela arran de l’informe Machado

 Fachin retreu al diputat d’ICV que qualifiqui de “neteja ètnica simbòlica” el treball encarregat per l’Ajuntament de Sabadell per revisar el nomenclàtor

EMILI BELLA - BARCELONA

La represa de l’activitat parlamentària va comportar ahir també la represa de les picabaralles dins de Catalunya Sí que es Pot (CSQP). El nou malestar entre socis va arrencar quan el portaveu del grup, l’ecosocialista Joan Coscubiela, va qualificar de “neteja ètnica simbòlica” el contingut de l’informe encarregat pel govern de Sabadell –del qual ICV forma part– a un historiador per revisar el nomenclàtor de la ciutat, un treball que classifica el poeta Antonio Machado com a “anticatalanista”. “Ja sé que molesta llegir-ho, però un informe que pretén expulsar del nomenclàtor noms pel fet de tenir arrels espanyoles és neteja ètnica simbòlica”, va piular Coscubiela.

Tot seguit, el líder de Podem i company de files de CSQP, Albano Dante Fachin, va acusar Coscubiela de frivolitzar: “El llenguatge és matèria primera de la política. Compte amb conceptes com neteja ètnica. Mai més. Cap frivolitat amb les paraules.” Ho acompanyava d’una imatge de l’èxode pel genocidi de Ruanda.

Una altra diputada de Podem, Àngels Martínez, mà dreta de Fachin a la cambra, també es va desmarcar del parlamentari d’ICV: “No comparteixo en absolut aquestes afirmacions.” Martínez i Coscubiela ja van airejar les seves diferències en públic quan la diputada va trencar la disciplina de vot i es va alinear amb Junts pel Sí i la CUP a favor de pressupostar el referèndum.

“Discursos etnicistes”

El cap de files de CSQP, Lluís Rabell, hi va ficar cullerada, però no per pacificar el grup, sinó per carregar contra Fachin i acabar de rematar la polèmica comparant indirectament l’informe Machado amb el feixisme: “No es pot frivolitzar amb les neteges ètniques... ni tampoc callar i normalitzar discursos etnicistes, preludi de tantes discriminacions.”

Elisenda Alamany, portaveu de Catalunya en Comú, la força que vol substituir CSPQ al Parlament en les pròximes eleccions –dins la qual s’integra ICV–, va qualificar, sense dir noms, de “baixesa política lamentable que algú participi de la intoxicació mediàtica” arran de l’informe Machado.

Les crítiques a Coscubiela van arribar igualment des de fora de l’òrbita dels comuns. El portaveu d’Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, va escriure que “es comença parlant de neteja ètnica a Catalunya i s’acaba militant a Ciutadans”.

D’altra banda, l’exdiputat de la CUP David Fernàndez va lamentar les formes de Coscubiela. “Convertir Twitter en un abocador, banalitzar l’horror de la neteja ètnica. Roïndat i vella política”, va piular.

LES FRASES

Un informe que pretén expulsar noms d’arrels espanyoles del nomenclàtor és neteja ètnica simbòlica
Joan Coscubiela
PORTAVEU DE CSQP
És d’una baixesa política lamentable que algú participi de la intoxicació mediàtica
Elisenda Alamany
PORTAVEU DE CATALUNYA EN COMÚ
Compte amb conceptes com ‘neteja ètnica’. Mai més. Cap frivolitat amb les paraules
Albano Dante Fachin
SECRETARI GENERAL DE PODEM
Alerta, Joan. Es comença parlant de ‘neteja ètnica’ a Catalunya i s’acaba militant a Ciutadans
Gabriel Rufián
PORTAVEU D’ESQUERRA AL CONGRÉS