POLÍTICA
Barcelona - 17 setembre 2015 2.00 h

Uns 4.000 discapacitats no podran votar el 27-S

MAYTE PIULACHS

Unes 4.000 persones amb discapacitat intel·lectual i psicosocial no podran votar en les eleccions del 27-S a causa d'una incapacitació judicial massa restrictiva, segons va denunciar ahir el Síndic de Greuges.

Rafael Ribó va participar, al Col·legi d'Advocats de Barcelona, en una taula rodona per debatre els drets polítics de les persones amb discapacitat intel·lectual, que a Catalunya són uns 52.000. “Volem que els operadors jurídics ens ajudin a fer complir la convenció de l'ONU del 2007 per garantir el dret de sufragi d'aquestes persones i que se'ls doni eines per exercir-lo”, va afirmar Rosa Cadenas, presidenta de Dincat , impulsora d'aquesta campanya.

El magistrat de l'Audiència de Barcelona i membre del TSJC, Luis Rodríguez, va admetre que “la incapacitació, tot i ser un procediment de protecció, a vegades s'aplica amb massa automatisme” i va advocar per una major “sensibilització” dels juristes però també per “una definició clara de les excepcions”. La fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal, va afirmar: “La fiscalia va més enllà de la convenció i des del 2010 sol·licitem que es respecti el dret de sufragi de les persones, i des del 2013 presentem recursos per rehabilitar aquest dret.” Oriol Rusca, degà dels advocats, també va apostar perquè en aquests processos “cal ponderar la situació particular i no aplicar generalitats”.