POLÍTICA
Barcelona - 17 octubre 2015 2.00 h

Mas prioritza el pacte de govern i la CUP, la ruptura

 El president espera que es pugui rebaixar la tensió amb Madrid després del 20-D i avisa la CUP que la “desobediència” no ajuda internacionalment

 La CUP manté que no el farà president

XAVIER MIRÓ

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i els líders de la CUP Antonio Baños i Benet Salellas van tornar a fer evidents ahir les diferències en declaracions als mitjans de comunicació. Mentre que la CUP manté la negativa a revalidar Mas com a president, aquest els recorda que la prioritat és constituir un govern i investir un president. “No funcionarem en aquest procés d'una complicació política extraordinària sense un govern que no estigui en funcions”, advertia des de l'emissora RAC1. Responia així a les declaracions de Baños a l'agència Efe, en què refermava la negativa de la CUP a investir-lo, perquè no creu “en el tot o res” ni a condicionar que “tot quedi parat per una sola persona”. Encara que, en la resposta, Mas va evitar abordar la qüestió com si fos una dicotomia entre la seva investidura o la convocatòria de noves eleccions, el candidat de Junts pel Sí a la presidència va advertir que triar un president serà “necessari” al final de la negociació i va posar sobre la taula 1.650.000 vots de Junts pel Sí davant dels 330.000 de la CUP. Mas, a més, va recordar a la CUP que investir un president no obliga a donar suport al govern. Pot passar a l'oposició i dir que “no a tot, si vol”.

Més taxatiu i inequívoc que Baños va ser el diputat de la CUP per Girona, Benet Salellas, en declaracions a TV3: “El tema està claríssim. Això ni ha canviat ni canviarà. Tenim molt clar que no hi haurà Artur Mas president, almenys investit per la CUP.” Salellas va revelar que la decisió l'han ratificat dotze assemblees efectuades per la formació els darrers dies.

Sobre la negociació Mas prefereix que “vagi lenta i que acabi bé, que no que vagi molt ràpida i acabi malament”, però es va mostrar optimista perquè veu ganes en les dues parts que les “coses surtin bé”. En canvi, Baños considera que les converses són encara exploratòries perquè no es negocia res: “Parlem per veure què volen fer ells, el que volem fer nosaltres i què es pot fer junts realment.”

Baños i Salellas posen al centre d'acció de la nova legislatura catalana la “desobediència” i la “ruptura” amb la legalitat política i jurídica espanyola per evitar que, després de les eleccions del 20-D, s'obri un escenari de negociació amb Madrid alternatiu a la independència. Mas adverteix la CUP que, “estèticament, desobeir en l'àmbit internacional no ajuda gens”.

LA FRASE

És desitjable que qualsevol arquitectura de vots a Madrid sigui al més plural possible i es pugui parlar
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Espera la fi de la majoria absoluta

Mas descarta que se l'inhabiliti ara perquè “la justícia catalana i l'espanyola tenen el seny suficient i la independència per calibrar el que ha significat el 9-N”. Mas recorda que quan es va dur a terme el que avui es qualifica de desobediència ni fiscals ni jutges van impedir-ho. El president reconeix que el que és desitjable després de les eleccions espanyoles és que no hi hagi majories absolutes i que “qualsevol arquitectura de vots a Madrid sigui al més plural possible perquè hi hagi distensió i es pugui parlar de les coses amb normalitat”. Si un nou govern fa una proposta, l'escoltaran. Mas està disposat a admetre en una taula que l'independentisme no ha superat el 50% de vots, “però hauran de reconèixer aquest 48% favorable a la independència”.