POLÍTICA
LONDRES - 17 octubre 2016 2.00 h

Escòcia farà una segona consulta abans del 2020

 Sturgeon diu que és “altament probable” que el nou referèndum d'independència sigui dins d'aquest mandat

 Afirma sentir-se decebuda amb May

 Els propers dies presentarà la proposta a Londres

DANIEL POSTICO - LONDRES
La independència es troba una mica per sota del 50% en les enquestes

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va posar més pressió al govern de Londres ahir, abans que comencin les negociacions per decidir quin paper tindrà Escòcia en el Brexit, i va afirmar que és “molt probable” que hi hagi un segon referèndum d'independència a Escòcia abans que s'acabi aquesta legislatura el 2020. “Crec que és altament probable atesa la situació en què ens trobem”, va dir Sturgeon en una entrevista al canal de televisió ITV, quan li van preguntar si el referèndum seria abans del 2020. “Tot el que ha passat des de llavors [des del Brexit] m'ha fet pensar més del que vaig pensar el matí del referèndum”, va afirmar Sturgeon.

Aquestes declaracions arriben després de la decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea (UE) contra la voluntat de la majoria del escocesos, el 62% dels quals van votar a favor de romandre dins el club comunitari en la consulta del 23 de juny. La setmana passada, en la conferència anual del Partit Nacionalista Escocès (SNP), la màxima mandatària escocesa ja va avançar que deixava totes les portes obertes amb vista al futur i que una d'aquestes opcions era un segon referèndum d'independència, que es començarà a preparar al Parlament aquesta setmana.

El pes de les enquestes

Des que els unionistes es van imposar en la consulta d'independència del setembre del 2014 i Sturgeon va agafar les regnes del partit i del govern reemplaçant Salmond, ha descartat qualsevol nova consulta fins que no hi hagi, en paraules seves, una majoria independentista en les enquestes de manera consistent, una opció que encara no s'ha donat. En la consulta del 2014 el suport a la independència va ser del 45%, un percentatge que ha pujat de manera inesperada els últims anys fins al 47%, però que encara no és suficient.

Tot va canviar el 24 de juny, quan es va confirmar la victòria del Brexit arreu del Regne Unit excepte a Escòcia, a Irlanda del Nord i a la capital, a Londres. Aleshores Sturgeon va dir que era injust que Escòcia es quedés fora de la UE, i més tenint en compte que una de les principals raons per les quals els escocesos no van votar per la secessió va ser l'amenaça de quedar-se fora de la UE. Entre els motius que Cameron i Osborne, els líders de la campanya proeuropea, esgrimien per romandre a Europa, destacava que, en cas de Brexit, Escòcia se separaria.

Sturgeon va obrir converses extraoficials amb Brussel·les (l'única manera que tenen per negociar és ser dins de la delegació britànica) amb una bona recepció. Va aconseguir el suport de partits unionistes escocesos com els laboristes i els liberaldemòcrates i l'abstenció dels conservadors per iniciar converses per garantir que Escòcia es quedi dins de la UE (deixant la segona consulta aparcada). Però Sturgeon ha tornat a posar la segona consulta sobre la taula.

En una altra entrevista concedida a la BBC també ahir diumenge, Sturgeon va deixar caure que estava decebuda per la manca de compromís de Theresa May. El primer viatge oficial que va fer la nova primera ministra després de ser escollida al juliol va ser a Edimburg. Va ser un gest molt significatiu, que mostrava les prioritats de May, però ahir va acusar-la de “no honorar” les promeses d'escoltar Escòcia que va fer en aquella visita i va confessar sentir-se “frustrada”. Va dir: “Theresa May va venir a Edimburg dos dies després de convertir-se en primera ministra i es va comprometre a involucrar-se i a escoltar les propostes que li presentem.”

Les diverses opcions

Sturgeon va assegurar que és possible arribar a un acord amb la UE perquè Escòcia continuï dins del mercat únic tot i que el Regne Unit en marxi, una opció que des de Londres no veuen que sigui factible. I va assegurar que el seu govern està mirant totes les possibilitats perquè això es produeixi. “Publicarem les propostes en les properes setmanes”, va dir Sturgeon. També va recordar: “No crec que hi hagi un mandat per treure el Regne Unit de la UE i no crec que hi hagi una majoria al Parlament [britànic] que ho vulgui.”

“Amb això no estic dient que un segon referèndum es faci de cop i sense reptes –va aclarir, conscient de les complicacions que la nova consulta comportaria–, però tenim l'obligació d'intentar trobar solucions que permetin que el vot a Escòcia sigui respectat, de la mateixa manera que Theresa May vol que el vot en altres parts del Regne Unit sigui respectat.”

A Escòcia tindria l'oposició de la resta de forces polítiques. “Hi una qüestió fonamental aquí: importa la veu d'Escòcia? compta per a algú el que diem, votem i pensem?”, va destacar Sturgeon.

Per la seva part, el ministre britànic per a Escòcia, David Mundell, va dir que estudiaria les propostes que li presenti el govern de Sturgeon però va qüestionar que es pugui aconseguir un acord separat per a Escòcia. “Crec que és difícil veure com es pot aconseguir això, però estudiarem qualsevol proposta que ens presenti el govern escocès.” Theresa May ha deixat clar que el país ha de seguir unit.

Direcció inversa

Dissabte passat, en el congrés del partit, Sturgeon va exposar que els plans del seu govern van en la direcció inversa a la del govern de Londres i va anunciar la creació d'un comitè d'experts en negocis, d'un centre d'innovació i de negocis permanent a Berlín i la previsió de doblar el personal de l'agència de desenvolupament internacional escocesa (SDI) arreu d'Europa.

Va dir molt clarament que “Escòcia no creu en Boris Johnson i Liam Fox [ministre d'Exteriors i secretari de desenvolupament internacional britànics, tots dos líders del Brexit] perquè ens representin”.

LES FRASES

Hi ha una qüestió fonamental: és important la veu d'Escòcia?, compta per a algú el que votem?
Nicola Sturgeon
MINISTRA PRINCIPAL D'ESCÒCIA
Crec que és difícil d'aconseguir [que Escòcia es mantingui dins del Regne Unit i el mercat únic]
David Mindell
MINISTRE BRITÀNIC PER A ESCÒCIA