LA CLAU @JUACHODUMALL

Juancho Dumall

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

Deu preguntes davant el 20-D

@JuanchoDumall


DIJOUS, 17 DE DESEMBRE DEL 2015

Primera. ¿La duresa del cara a cara allunya definitivament la possibilitat d'una entesa entre el PP i el PSOE, encara que aquesta sigui l'única combinació que sumi més de 175 escons, com vaticinen algunes enquestes?

Segona. ¿Albert Rivera intentarà alguna operació semblant a la de la CUP amb Artur Mas i oferirà el seu suport al PP a canvi que Mariano Rajoy no sigui el president del Govern?

Tercera. ¿Qui és el verdader Pablo Iglesias, el que denuncia que en el cara a cara de dilluns hi va haver moltes «brusquedats» i «baralles al fang» o el que fa només uns mesos titllava Esperanza Aguirre de «corrupta, lladre i gentussa»?

Quarta. ¿Per què en els mitjans de dretes sempre guanya els debats Rajoy i en els altres, o Pedro Sánchez o cap dels dos?

Cinquena. ¿Quina influència tindrà en la governabilitat de la Generalitat el nombre de diputats que obtinguin les diferents forces polítiques a Catalunya?

Sisena. ¿A on aniran a parar els 336.000 vots que el 27 de setembre passat van anar a Catalunya a la CUP, ara que el grup anticapitalista ha cridat a l'abstenció diumenge?

Setena. ¿Serà el 20-D la tomba d'opcions com UPD o Unió i d'un dirigent jove com Alberto Garzón?

Vuitena. ¿Quant trigaran a aflorar les navalles al partit socialista en cas que el grup de Pedro Sánchez obtingui menys de 80 diputats?

Novena. ¿Amb un bipartidisme derrotat o debilitat, serà la pròxima legislatura la de la reforma a fons de la Constitució del 1978?

Desena. ¿Haurà servit aquesta campanya per acabar definitivament amb la vella manera d'organitzar els debats entre dirigents polítics?

La participació

Però és molt possible que la pregunta clau de cara a diumenge que ve sigui la de la participació, perquè en dependran les respostes a moltes de les incògnites aquí plantejades. I atents, perquè la regla general en la democràcia espanyola és que com menys abstenció hi hagi, més probabilitat de sorpreses
.