CDC defensa el referèndum de ratificació si l'exigeix la comunitat internacional

El govern apunta aquesta solució per superar el debat sobre si el 27-S és o no definitiu

L'esborrany del full de ruta parla d'una consulta pactada, i si no, DUI

18/01/15 02:00 BARCELONA - Ò. PALAU
Josep Rull i Artur Mas, ahir durant el Consell Nacional de CDC a Bellaterra Foto: JUANMA RAMOS.

Arribat el cas d'una victòria sobiranista el 27-S, Catalunya haurà de celebrar més endavant un referèndum de ratificació de la independència si així li ho exigeix la comunitat internacional per reconèixer-la com a nou estat. Aquest és el desllorigador que el coordinador general de CDC, Josep Rull, va apuntar ahir a RAC1, i que avala el govern, per mirar de superar les declaracions creuades dels últims dies entre Oriol Junqueras i Artur Mas sobre si les eleccions de la tardor seran la consulta definitiva o no.

El govern és conscient que el reconeixement internacional és clau, i constata que si hi hagués una majoria parlamentària però no s'arribés al 50% dels vots (o, fins i tot, encara que se superés), fet del tot factible amb la llei electoral vigent, des de l'exterior es podria exigir un pronunciament més clar i explícit. Tot i això, fonts consultades d'ERC insistien ahir que el resultat del 27-S ja ha de ser definitiu, i la comunitat internacional no l'ha de negar per res.

Partits i entitats sobiranistes han intensificat els últims dies la negociació del full de ruta amb què aniran a les plebiscitàries, i divendres en van afinar un nou esborrany, que estudiaran en el termini d'un mes que s'han donat –si bé abans hi pot haver més contactes bilaterals– a fi de presentar-hi esmenes abans de l'aprovació definitiva. El text, avançat ahir per alguns mitjans i a què ha tingut accés aquest diari, remet a un “referèndum vinculant” sobre la configuració del nou estat o república “si és possible”, és a dir, si hi ha acord amb l'Estat per fer-lo. En cas contrari, aposta per la proclamació d'independència, prèvia al referèndum sobre la constitució catalana i l'elecció d'un nou Parlament.

L'esborrany no fa esment de la possible petició internacional d'un referèndum de ratificació, tot i que alguns participants en les converses –hi ha CDC, ERC, CUP, ICV, EUiA, UDC i MES, a més d'Òmnium, l'ANC i l'AMI– sí que han defensat la necessitat d'un referèndum proactiu com a posterior i definitiu aval a l'exterior.

La independència, el 2016?

Un altre punt de desacord en el full de ruta, sobretot entre CiU i ERC, és el de la data de culminació del procés, és a dir, la de la independència. En l'últim esborrany hi apareix el termini de 18 mesos que defensava el president Mas, si bé el text no especifica si es comptarien des de l'acord de dimecres passat, o del 27-S. En el primer cas, doncs, la proclamació seria el juliol del 2016, i en el segon s'endarreriria al març del 2017. En esborranys anteriors, però, i a proposta d'ERC, hi figurava el termini de 12 mesos des de les eleccions. És a dir, a final de setembre de l'any vinent.

Darrera actualització ( Diumenge, 18 de gener del 2015 02:00 )