Conjura sobiranista per al 27-S

CDC, ERC i l'ANC es proposen convèncer els indecisos que la independència és viable i l'estat futur, més just i ètic

Junqueras sent “fàstic profund” pel lucre d'Oriol Pujol

18/01/15 02:00 BARCELONA / BELLATERRA - XAVIER MIRÓ / ÒSCAR PALAU

CDC, ERC i l'ANC s'han conjurat a aprofitar els vuit mesos que falten per a les eleccions del 27-S per convèncer els milers de catalans indecisos que la independència és viable i que el futur estat català serà més just socialment i econòmicament i més ètic i democràtic. Han dit en diverses ocasions que no n'hi ha prou amb els vots actuals que sumen les forces independentistes però ahir va quedar clar en els consells nacionals de CDC i ERC que ampliar la majoria és la prioritat fins a les eleccions. Per començar, l'ANC s'ha proposat sumar més forces polítiques a l'acord per al 27-S.

La música de la partitura és compartida però la lletra, si bé pot acabar assemblant-se molt en aquests pròxims vuit mesos, avui és dispar i, fins i tot, contradictòria. L'ANC ha defensat diverses vegades que s'ha de construir un país sense corrupció però, en to diplomàtic, mai ha assenyalat la palla a l'ull de ningú tenint en compte que CDC és avui un dels partits amb més casos investigats a Catalunya.

Però en el consell nacional d'ahir, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va fer un atac dur contra Jordi i Oriol Pujol. “Quan sentim que hi ha persones que s'han lucrat per ajudar a marxar empreses que s'han deslocalitzat i han acomiadat treballadors, sentim un fàstic profund”, va afirmar el líder republicà amb referència a l'exsecretari general de CDC Oriol Pujol. I hi va afegir que, quan algú defrauda la hisenda pública –amb referència a l'expresident Jordi Pujol–, priva el país dels recursos necessaris per a les escoles i hospitals.

El tir directe era una mostra de l'estratègia que seguirà ERC per convèncer els indecisos i guanyar-se la confiança dels no-independentistes. Per molts catalans, la independència només tindrà sentit si el país futur és més just i més net, va argumentar Junqueras. El republicà veu el 27-S com una “oportunitat extraordinària” i ERC vol convertir les eleccions en les “més decisives de la nostra història”.

País de tots

Però el país s'haurà de construir també amb els ciutadans que “el 27-S no votaran independència però sí que acceptaran el resultat i treballaran per construir un nou país”. La redacció de la Constitució, segons Junqueras, és una oportunitat perfecta perquè ho puguin fer i no se'n sentin exclosos. Per incloure'ls-hi, conclou, és “imprescindible” la lluita contra la corrupció i el frau.

Junqueras no amaga la limitació “gravíssima” que suposa que el total pressupostari de la Generalitat el decideixi el Ministeri d'Hisenda però afegeix que Catalunya pot “distribuir-lo de la manera més justa possible”. I llança un nou missatge al govern de Mas per aprovar el pressupost. No pot ser que càrrecs públics que ja tenen sou per exercir-los cobrin dietes per assistir a reunions i “és injust que escoles d'elit que segreguen alumnes per gènere obtinguin recursos públics necessaris per al conjunt de les escoles públiques”.

D'altra banda, CDC s'ha posat molta feina per als pròxims mesos per poder “culminar” el somni de progrés. El consell nacional del partit va fixar ahir les prioritats d'aquí al 27-S, que segons el seu coordinador general, Josep Rull, impliquen l'acció de govern en el dia a dia, continuar construint estructures d'estat a partir dels pressupostos que s'estan debatent amb ERC –tot donant “contingut executiu” als informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional– i potenciar l'acció exterior, a fi de donar les claus per “facilitar” que la comunitat internacional “entengui” els resultats del 27-S, ja que no s'hi concorrerà amb una llista unitària, com defensava CDC.

L'avís d'Escòcia i Quebec

En tot cas, en el que va posar més èmfasi Rull, davant l'escenari de molta participació que s'albira, va ser en la necessitat d'eixamplar la base del sobiranisme, per tal que no passi com al Quebec i a Escòcia, que van perdre els referèndums. “Hem après que quan hi ha la votació transcendent la participació es dispara, i podria arribar al 80%, així que hem de ser capaços de connectar amb aquest nucli tan ampli que dubta sobre la conveniència del nou estat”, va reflexionar. Vistos precedents com ara el d'Escòcia, on es va acabar parlant de la lliura, el número 2 de CDC ja va advertir que en el tram final per al 27-S poden prevaler els arguments de la por, i “el debat serà com es farà viable la independència”. Per això va ressaltar la importància d'explicar “molt bé” els passos que se seguiran a partir d'allí fins a la seva proclamació. És a dir, el full de ruta que s'està debatent aquests dies, que ja està “relativament avançat i consensuat”, i que segons ell haurà de servir tant per guiar la gestió executiva com per donar arguments a la gent.

Rull va admetre que tot l'aldarull previ al 9-N va fer que s'hi arribés sense haver pogut explicar “a fons” quin país es vol, quin full de ruta s'ha de seguir i com se'n garantirà la viabilitat. “Ara estem en condicions de començar a parlar-ne a fons, i d'arguments en tenim molts”, va proclamar, abans de cridar la militància a explicar “totes les oportunitats que perdem ara, i que podem tenir amb un nou estat”.

LES FRASES

Si el full de ruta és sòlid donarà molta confiança; per això és important pactar-lo i consensuar-lo bé
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE CDC
Per molts ciutadans el que legitima
la independència
és fer un país més just i més net
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC

El calendari de la refundació de CDC, al febrer

Tot i que el número 2 de CDC va admetre que els ha “fet patir” i no els agrada la imatge oferta en l'últim mes i mig, el consell nacional de CDC va donar ahir suport a la renovació del pacte amb ERC i les entitats sobiranistes segellada dimecres, i va premiar Artur Mas amb una llarga ovació quan Rull va reclamar el seu lideratge per al procés. “CDC se sent molt orgullosa que no hagi volgut actuar amb òptica de partit, per això s'ha arribat a un consens”, va lloar, abans de tornar a posar-se a disposició del president. “Si el partit ha de fer un o dos passos enrere perquè el país en faci set o vuit endavant, els farem”, va proclamar. CDC farà al febrer una convenció per preparar les municipals i un consell nacional extraordinari per fixar el calendari de la refundació, que s'ha de completar enguany, i que segons Rull es basarà en l'eix nacional, el social i l'ètic, amb l'objectiu de la “corrupció zero”.

Darrera actualització ( Diumenge, 18 de gener del 2015 02:00 )