La llei electoral rebrota

La reforma de la norma que regula les iniciatives legislatives populars obliga a tramitar ara la proposta de llei electoral que el 2009 va presentar Ciutadans pel Canvi

El text podria ser debatut en el ple del Parlament al mes de febrer

Els promotors aposten perquè hi hagi 120 escons fixos i 30 de variables, segons la participació

18/01/15 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
Els promotors de la ILP de la llei electoral, quan la van presentar al Parlament Foto: EL PUNT AVUI.
El president Masi ERC proposen crear una administració electoral en aquesta legislatura
Notícies de ...

La llei electoral, una de les normes que genera més debat i manca de consens en el Parlament, torna a planar sobre la cambra catalana i aquesta vegada ho fa com a proposta ciutadana. ICV ho veu com una oportunitat per reorientar les negociacions però el fet que l'aprovació de la llei electoral requereixi el suport de 90 diputats, dos terços de l'hemicicle, en fa gairebé impossible el consens, i més, en aquesta legislatura. De fet, dimecres passat el president Mas ja va fer referència a aquest obstacle per justificar que la llei quedi reduïda, amb la creació, en els pròxims mesos, d'una administració electoral, l'equivalent a la junta actual.

Però la iniciativa que ara truca a les portes del Parlament la van registrar el 2009 i els promotors principals eren diputats que llavors formaven part del PSC en nom de Ciutadans del Canvi. Des del 2010 aquesta proposta, que va ser tramitada com a iniciativa legislativa popular (ILP), està paralitzada, ja que la llei que les regula no n'establia cap termini per a la tramitació. Però això va canviar al juny passat.

Els diputats van aprovar una modificació d'aquesta norma per fixar, precisament, un temps màxim per al debat d'aquelles iniciatives que hagin estat admeses a tràmit i hagin superat les 50.000 signatures necessàries. A més, l'esmena també incloïa que aquelles iniciatives que, com la proposta ciutadana de llei electoral, ja estan en disposició de ser objecte de debat, s'havien de tramitar en un termini de sis mesos després de l'entrada en vigor de la reforma.

Tot just a final de gener s'acaba el termini, i dimarts passat la junta de portaveus del Parlament va debatre la inclusió d'aquesta ILP, conjuntament amb dues més que encara resten pendents, en l'ordre del dia del ple del 21 de gener. Es va decidir fer-ho així sempre que els promotors de la iniciativa donessin el vistiplau a comparèixer en el debat al Parlament. Segons ha pogut saber aquest diari, els impulsors de la llei electoral han anat fent seguiment de la seva proposta i tenen previst reclamar-ne la tramitació. Tanmateix, en el Parlament, asseguren que encara no s'ha obtingut resposta dels promotors. El calendari, però, colla, i si se n'obté l'assentiment, la llei electoral tornarà al debat polític al febrer.

De 120 a 150 escons

La proposta registrada el 2009 suggereix que el Parlament tingui 120 escons fixos i 30 de variables, en funció del nivell de participació. Ara com ara la cambra està formada per 135 diputats. És una quantitat a què, amb aquesta llei, s'arribaria sempre que la participació fos del 67,5%. En cas que se n'assolís menys del 60%, la quantitat de diputats seria de 120, i només s'arribaria als 150 en el cas que l'afluència a les urnes fos superior al 75%.

La distribució d'escons amb relació als resultats obtinguts pel territori és un dels punts que aixeca més polèmica en les negociacions polítiques. Intentar equilibrar aquesta representativitat –sobretot de les zones menys poblades– amb la proporcionalitat d'un vot per ciutadà ha estat la fita, sense èxit, que fins ara ha trencat totes les negociacions polítiques. Al setembre passat la manca d'acord va obligar a suspendre la comissió redactora de la llei electoral que es duia a terme en el Parlament arran de les desavinences entre el PSC i CiU i ERC, que no aconseguien consensuar el sistema distributiu de vots. El PSC prioritzava la zona metropolitana mentre que republicans i nacionalistes ho feien a la resta de demarcacions. La proposta alternativa d'ara suggereix 7 circumscripcions.

120
escons
són els que tindria el Parlament si la participació és de menys del 60%, segons la proposta de la ILP registrada per redactar una llei electoral.
150
escons
són els que formarien la cambra si es registra una afluència a les urnes superior a un 75%.
Darrera actualització ( Diumenge, 18 de gener del 2015 02:00 )