POLÍTICA
BARCELONA - 18 gener 2017 2.00 h

La CUP xifra en 500 milions la seva proposta impositiva

 Planteja més pressió fiscal a les rendes de més de 60.000 euros i reformar els impostos de successions i patrimoni

 El PSC i CSQP proposen tipus impositius més alts a partir de 53.400 euros d'ingressos

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

La CUP xifra en 500 milions l'augment d'ingressos de la Generalitat si s'adoptés la reforma de la fiscalitat i dels impostos de successions i patrimoni que proposen. La formació independentista registrava ahir les seves esmenes a la llei de mesures fiscals i financeres que inclouen congelar en el 21,50% el tipus impositiu del tram català de l'IRPF per a les rendes d'entre 53.400 i 60.000 euros. A partir d'aquest tram defensen una reforma progressiva per a les rendes més altes, augmentant un punt el tipus que pagarien les rendes fins a 90.000 euros per situar-se en el 22,50%. Dos punts més s'incrementaria la pressió a les rendes fins a 120.000, situant-se en el 23,50% i augmentaria un punt –fins a 24,50%– el tipus a les rendes de fins a 175.000 euros. Les rendes superiors a 175.000 euros quedarien en un 25,50%.

400 per successions

Pel que fa a patrimoni, els cupaires fixen el topall de 450.000 euros –més baix que l'actual– a partir del qual caldria pagar l'impost. Entre la reforma de l'IRPF i patrimoni, la formació anticapitalista preveu que el govern català ingressaria al voltant de 100 milions. És amb l'impost de successions i donacions que la CUP calcula que els ingressos augmentarien en uns 400 milions. Tot i que la diputada Eulàlia Reguant reconeixia que la xifra podria variar, ja que la recaptació en aquest gravamen ha caigut els darrers anys, defensa que l'impost hauria de recuperar els nivells previs al 2011, abans que “CiU i el PP pràcticament l'eliminessin”, segons ella.

A banda, els cupaires plantegen vuit nous impostos mediambientals i la recuperació pública de la gestió de l'aigua per part dels municipis, així com un increment del cànon de residus en un paquet de mesures que no han xifrat econòmicament. Reguant i el diputat Benet Salellas consideren la seva proposta de reforma un “exercici de realitat” i una alternativa “senzilla i barata”. Salellas defensa que la reforma impositiva que proposen afecta el 4% dels contribuents i protegeix el 96% restant: “Això no va del programa de la CUP sinó d'un país devastat per la crisi i les retallades.”

Truita pressupostària

La formació està oberta a la negociació amb el govern, però Reguant li demana que afronti el debat de manera “clara” i hi afegeix que “per fer la truita cal trencar els ous, també en matèria pressupostària”. Els cupaires, a més, avisen que la negociació pressupostària no es limita a canvis en la llei de mesures fiscals i financeres sinó a canvis també en els pressupostos de diversos departaments. En aquest sentit, Salellas avisa que en els debats d'aquesta setmana a cada comissió, els comptes d'alguns departaments podrien rebre un no de la formació: “Ensenyament seria el primer en la llista de suspesos”. Salellas diu que s'han de revertir privatitzacions i que s'han d'adoptar mesures contra la corrupció, i no dubta a qualificar de “xantatge” el que considera que els fa el govern i JxSí condicionant el referèndum a l'aprovació dels pressupostos. “Primer voteu pressupostos i després us ensenyarem què fem amb el referèndum”, en paraules de Salellas, no és un bon punt de partida per arribar a un acord.

El PSC i CSQP, més enllà

En les esmenes conjuntes del PSC i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) s'incrementa més que la CUP la pressió fiscal a les rendes altes, mentre es rebaixa mig punt el tipus impositiu per a les persones amb ingressos fins als 20.000 euros. Això suposa una reducció també per a dos altres trams fins als 53.400 euros. A partir d'aquí, socialistes i comuns plantegen increments progressius. Les rendes fins a 60.000 veurien incrementada en un punt la pressió fiscal però fins a tres punts les rendes de fins a 90.000 euros, fins a quatre les de 120.000 i fins a cinc per a les superiors, que afecten només un 3,8% de la població.

El diputat Coscubiela (CSQP) reconeix que és un increment significatiu però “imprescindible”. La proposta suposaria un increment de 190 milions d'ingressos, mentre que, amb la reforma de l'impost de successions, contemplen recaptar-ne 450, com també entre 100 i 150 en l'impost patrimonial. Al voltant de 750 milions sense els quals consideren impossible fer cap gir social.