POLITICA
BARCELONA - 18 març 2016 2.00 h

El Parlament rebutja acatar el TC amb el suport de CSQP

 El PP queda sol reclamant la supressió de la secretaria d'Afers Exteriors del govern

 Albiol alerta el PSC que “els independentistes se'ls estan torejant”

EMILI BELLA - BARCELONA

El Parlament va renovar ahir el seu compromís amb la desconnexió amb el rebuig que el govern “acati i compleixi” les resolucions del Tribunal Constitucional en relació amb l'acció exterior de la Generalitat, tal com pretenia una moció de Ciutadans. Junts pel Sí i la CUP van sumar els vots amb Catalunya Sí que es Pot (CSQP) per tombar la iniciativa. La cambra també va descartar la petició del PP d'adaptar les competències de la conselleria de Raül Romeva a la suspensió cautelar de l'alt tribunal. Els populars volien que el Parlament instés la supressió de la secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, petició que no va obtenir ni el suport de Ciutadans, que es va abstenir, mentre que el PSC va votar al costat del bloc sobiranista.

Xavier García Albiol va voler aprofitar aquesta aritmètica per remarcar que el PSC i C's, “amb els independentistes”, avalen la secretaria perseguida pel TC. “A veure si entenen d'una vegada que els independentistes se'ls estan torejant”, va alertar col·loquialment García Albiol dirigint-se als socialistes. El president del grup popular va anar una mica més lluny i els va avisar, amb to amenaçador, que, més enllà d'una responsabilitat política, hauran de fer front a “possibles responsabilitats en altres àmbits”, insinuant així conseqüències judicials.

Feina dels magistrats

Ciutadans es va abstenir perquè considera que és el TC el que ha de decidir sobre la supressió o no de la secretaria, mentre que el socialista Ferran Pedret va argumentar el vot en contra del seu grup afirmant que “no cal una mesura addicional a la mateixa suspensió” del TC.

Junts pel Sí va esgrimir coherència històrica –Catalunya desenvolupa acció exterior des del Consolat de Mar medieval– i coherència legal –l'Estatut recull l'acció exterior– per defensar la conselleria de Romeva. La diputada Marta Pascal va rebatre l'argument del popular Juan Milián, que havia acusat el govern de “malversar recursos” amb aquest departament, recordant-li que el pressupost del Ministeri d'Afers Estrangers dedica 700 milions d'euros al cos diplomàtic, mentre que Exteriors de la Generalitat només disposa de 17 milions. “On veuen els fantasmes?”, va preguntar al PP.

Joan Josep Nuet (CSQP) va acusar el govern espanyol d'haver “escrit una nova nota negra en l'enfrontament institucional entre el poble català i la resta de pobles d'Espanya” amb el recurs al TC, un tribunal que la cupaire Anna Gabriel va recordar que, en un 70% dels casos, resol a favor dels interessos dels governs espanyols que interposen els recursos. Gabriel va evocar “el sainet de peticions de recusació”, la “partidització” de la institució i els magistrats “que oculten la militància en partits polítics” per explicar el rebuig a l'acatament del TC.