POLÍTICA
ESTRASBURG - 18 març 2017 2.00 h

La condemna pel 9-N, un “escàndol” a Europa

 Eurodiputats estrangers de diversos partits troben “lamentable” la sentència a Mas, Ortega i Rigau i reclamen diàleg amb l'Estat

 Més “preocupació” arran de l'informe del Consell d'Europa

A.SEGURA / L.POUS - ESTRASBURG

La sentència del 9-N, amb les multes i la inhabilitació a l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau, ha generat indignació entre diputats estrangers del Parlament Europeu de grups que van des de la dreta conservadora fins a l'esquerra radical. “Vaig liderar la delegació parlamentària que va anar a observar el 9-N i vaig conèixer el president Mas. La sentència és un escàndol”, va assegurar ahir al Via Europa d'El Punt Avui TV l'eurodiputat tory britànic Ian Duncan. Segons ell, “les qüestions democràtiques no haurien de ser mai resoltes en un tribunal”. “La mera idea de castigar un líder polític” per organitzar un referèndum simbòlic és “reprensible”, va advertir el conservador del partit de la primera ministra britànica Theresa May.

Tot i que és ideològicament a les antípodes de Duncan, la nord-irlandesa Martina Anderson, del Sinn Féin, també va condemnar la sentència pel 9-N durant una intervenció al programa. “Trobo força sorprenent que un òrgan judicial, com si fos un tribunal del govern, castigui un expresident d'aquesta manera i això no sigui vist en la categoria d'abús legal”, va lamentar Anderson, que es va relacionar amb l'IRA els anys 70 i va passar 13 anys a la presó fins a sortir-ne com a part dels acords de Divendres Sant. “El 9-N –va dir– no tenia cap altra intenció que donar expressió a la voluntat de la gent” i la sentència contra Mas “ha deixat Espanya en molt mal lloc.” “És molt lamentable”, va dir l'escocès de l'SNP Alyn Smith. “Hi ha molta xerradissa arreu d'Europa, un cert grau d'atenció sobre Espanya”, hi va afegir Anderson.

“Veiem una sensibilitat creixent entre eurodiputats, periodistes internacionals, think tanks i diplomàtics europeus que no entenen l'estratègia de judicialitzar el conflicte polític”, va dir l'eurodiputat del PDeCAT, Ramon Tremosa, citant com a exemple el recent informe del Consell d'Europa crític amb la reforma del Tribunal Constitucional. En un cara a cara amb l'exministre de la Presidència espanyol i ara cap de la delegació del PSOE a l'Eurocambra, Ramon Jáuregui, Tremosa va recordar que “qui més practica la desobediència a Europa és Espanya”. Jáuregui va admetre que la reforma del TC era “innecessària” però va advertir que cal garantir que “les lleis es compleixin”. “Sé que hi ha un problema a Catalunya, i que gent com en Ramon Tremosa volen una altra cosa. Ho accepto. El que no accepto és que obrin un procés polític obertament contrari al sistema legal”, va assegurar.

Tossuderia espanyola

“El que realment em preocupa com a legislador europeu és la tossuderia de les autoritats espanyoles”, va dir a l'ACN el copresident dels Verds, Philippe Lamberts, que la setmana que ve també participarà en el Via Europa. Segons ell, amb un “diàleg genuí” es podria trobar un “nou marc” per a Catalunya, “una solució federal”. Lamberts va lamentar que el diàleg sigui ara “gairebé impossible” i va avisar que “mai és saludable” que grans temes polítics “simplement siguin ignorats”. També van apostar pel diàleg la presidenta de l'Esquerra Unitària, Gabriele Zimmers, dient que “no s'ha d'aturar mai”, i el president dels socialdemòcrates, Gianni Pittella. Segons ell, els socialistes volen “el màxim d'autonomia” per a Catalunya però sempre “respectant la llei”. “Estic molt decebut”, va dir a el croat Ivan Jakovcic, desitjant que la sentència del 9-N “no empitjori encara més la crisi” a Catalunya.

Les qüestions democràtiques no haurien de ser mai resoltes en un tribunal
Ian Duncan
EURODIPUTAT CONSERVADOR BRITÀNIC
És sorprenent que un òrgan judicial castigui un expresident i no es vegi com a abús
Martina Anderson
EURODIPUTADA DEL SINN FÉIN
Com a legislador, em preocupa la tossuderia espanyola cap a Catalunya
Philippe Lamberts
CO-PRESIDENT DELS VERDS
Estic decebut, espero que no empitjori encara més la crisi a la societat catalana
Ivan Jakovcic
EURODIPUTAT LIBERAL CROAT
Aquesta sentència és molt lamentable, jo dono suport a la democràcia
Alyn Smith
EURODIPUTAT DE L'SNP
Hi ha d'haver respecte mutu i diàleg; no s'ha d'aturar mai, el diàleg
Gabriele Zimmer
LÍDER DE L'ESQUERRA UNITÀRIA
Estem a favor de la màxima autonomia, amb respecte per la llei i la Constitució
Gianni Pittella
LÍDER DELS SOCIALDEMÒCRATES