POLÍTICA
BARCELONA - 18 març 2017 2.00 h

La fiscalia vol que el Suprem castigui Mas per prevaricació

 Anuncia que presentarà recurs per “coherència” amb la causa a l'alt tribunal contra Homs pel 9-N

 El TSJC només va condemnar-lo per desobediència, com a les exconselleres Rigau i Ortega

MAYTE PIULACHS - BARCELONA

La fiscalia espanyola va a per totes i va fer anunciar ahir a la fiscalia superior de Catalunya que interposarà recurs de cassació davant del Tribunal Suprem (TS) contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va condemnar l'expresident de la Generalitat Artur Mas a la pena màxima de dos anys d'inhabilitació a càrrec públic per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en no haver aturat el procés participatiu del 9-N, però el va absoldre del delicte de prevaricació administrativa. El mateix que les exconselleres Joana Ortega, condemnada a un any i nou mesos d'inhabilitació pel delicte de desobediència, i Irene Rigau, a un any i sis mesos. En un comunicat, la fiscalia catalana justifica la presentació d'aquest recurs al TS per mantenir la “coherència amb la pretensió processal mantinguda per la fiscalia al Tribunal Suprem contra el diputat Francesc Homs”, així com per complir “el principi d'unitat d'actuació” que té el ministeri fiscal a tot el territori espanyol. No obstant això, les actuacions dels tres polítics van ser distintes, especialment la d'Homs, en impulsar una carta als empresaris dels programes informàtics tot assegurant que la suspensió del TC del 4 de novembre no els afectava.

Per contra, els advocats de Mas, Ortega i Rigau presentaran recursos per demanar la seva absolució en considerar que en permetre la votació del 9-N no van desobeir el TC perquè la seva suspensió no era prou clara. Els fiscals Emilio Sánchez Ulled i Francisco Bañeres demanaven deu anys d'inhabilitació per a Mas en considerar el delicte de desobediència en concurs amb el de prevaricació. Alternativament, si el TSJC valorava els delictes per separat demanaven un càstig d'un any i mig pel delicte de desobediència i de vuit anys pel delicte de prevaricació.

El TSJC, en un complex raonament, va descartar condemnar Mas, Ortega i Rigau pel delicte de prevaricació, que sanciona els supòsits d'una actuació administrativa que sigui il·legal, però també injusta i arbitrària, i al seu parer no es compleix la darrera, en no veure-hi “un fet transgressor flagrant d'una norma”. Indica que se'ls castigaria pels mateixos fets dos cops i s'incompliria el principi Non bis in idem (no dos cops pel mateix). “No podem afirmar que en la seva conducta d'omissió hi hagi una arbitrarietat que desbordi la inherent al fet desobedient”, clou el TSJC.

LA XIFRA

8
anys
d'inhabilitació pel delicte de prevaricació és el que demana la fiscalia per a Artur Mas pel procés del 9-N.

Societat Civil Catalana es manifesta

Societat Civil Catalana va convocar ahir una manifestació per aquest diumenge a Barcelona per, segons el seu lema, “recuperar la democràcia a Catalunya”, després de la sentència del TSJC pel 9-N, coneguda dilluns.

L'entitat precisa que la manifestació començarà a la plaça Urquinaona a les 12 del migdia, baixarà per Via Laietana i finalitzarà a la plaça Sant Jaume. Allà, el president de Societat Civil Catalana, Mariano Gomà, farà un parlament. També hi intervindrà Dolores Agenjo, exdirectora d'un institut de l'Hospitalet de Llobregat, que es va negar a donar les claus del centre a Ensenyament per celebrar-hi el procés de participació i aquell dia va romandre tancat. Agenjo va ser testimoni en el judici.