POLITICA
MANRESA - 18 abril 2016 2.00 h

Les bases de l'ANC descarten la tria directa del president

 Ho continuaran fent els membres del secretariat per delegació

 Els mandats s'allarguen d'un a dos anys, i es podran renovar una vegada

 No hi podran tornar a entrar els antics membres

O.A.-ETXEARTE - MANRESA

Els membres del secretariat nacional de l'ANC continuaran elegint el president i el vicepresident com fins ara. L'assemblea de Manresa va rebutjar ahir l'esmena que plantejava que aquests càrrecs fossin triats directament pels membres de l'associació, i no mitjançant els integrants del secretariat per delegació. Un funcionament que va provocar que, l'any passat, Jordi Sànchez fos elegit president tot i haver quedat quart en nombre de vots entre els socis, per sota de Liz Castro, Agustí Alcoberro i Rosa Alentorn. El 14 de maig es renovaran els membres de la direcció, amb la incògnita de si Sànchez aspirarà a la reelecció i si es presentarà un candidat alternatiu.

Les bases de l'ANC també van acordar que les eleccions al secretariat es facin per un termini de dos anys, i no per un com fins ara. Els mandats es limiten per la condició que podran ser reelegits per un segon període de dos anys. Abans, el màxim estava fixat en tres mandats anuals consecutius. Els secretaris que n'hagin complert dos o un (com és el cas de Sànchez) podran ser candidats per un sol mandat més de dos anys. D'altra banda, els membres de l'ANC també van aclarir la doble lectura que permetia un dels articles dels estatuts que regulen aquesta qüestió. En una de les votacions més ajustades de la jornada, la majoria va acordar que cap secretari nacional que ja hagi esgotat el límit temporal màxim pugui aspirar més endavant a tornar-hi si fa una pausa d'un any. El vot de 1.084 socis es va imposar davant dels 1.023 que obrien la porta a la reincorporació de vells membres del secretariat. Una de les que en surten ara és Alentorn, vicepresidenta de l'entitat.

El secretariat, a més, passa de 75 a 77 membres, atès que es dóna pes a
les assemblees exteriors, que tindran dos representants. 52 membres tenen la consideració de membres de representació territorial i 25 de nacional;
no van prosperar les esmenes que reclamaven modificar el nombre de membres de les regions tenint en compte el nombre de socis ni la que volia eliminar la distinció entre membres nacionals i territorials. A més, perquè hi hagi més transparència en les votacions, en les actes de les reunions del secretariat s'especificarà el vot de cada membre i les assemblees territorials en tindran còpia.

LA XIFRA

132.000
euros
de dèficit té l'ANC per una sanció i inspecció d'Hisenda. L'informe econòmic va ser àmpliament avalat.