ADMINISTRACIONS
BANYOLES - 18 maig 2017 2.00 h

El Consell Comarcal del Pla de l'Estany tampoc vol l'exèrcit espanyol

 El PDeCAT, ERC i la CUP consensuen una moció després de les maniobres militars que van tenir lloc a Banyoles, Porqueres i Serinyà la setmana passada

RAMON ESTÉBAN - BANYOLES

El Consell Comarcal del Pla de l'Estany va aprovar ahir, per unanimitat, una moció sobre “la desmilitarització” de la comarca, en què es demana que cessin les activitats militars als espais que no siguin estrictament militars, entre altres raons perquè Catalunya aposta per una cultura de la pau i no per una cultura de la violència. En el text, consensuat prèviament pels tres grups representats al ple (el PDeCAT, ERC i la CUP), s'assenyala també l'increment del nombre de soldats destinats a Catalunya que hi ha hagut els darrers anys, així com l'augment de la seva activitat.

Maniobres recents

La decisió de l'ens comarcal es pot interpretar com una reacció a les maniobres que militars de l'exèrcit espanyol van fer al Pla de l'Estany (també a Sant Ferriol i Besalú, a la Garrotxa) el dia 9 d'aquest mes i que van causar malestar en diversos sectors.

Els ajuntaments afectats (Banyoles, Porqueres i Serinyà) van assegurar que el Ministeri de Defensa els va avisar quan ja feia hores que els soldats eren als seus termes municipals. A Banyoles, per exemple, el consistori se'n va assabentar pels avisos de diversos veïns. En la nota del ministeri s'explicava que 80 soldats farien exercicis al seu municipi amb tres camions i un autobús.

Els veïns de Banyoles van veure els soldats, entre altres llocs, al passeig Dalmau i a la vora de la carretera de circumval·lació de l'estany, a l'altura del càmping, ja al terme de Porqueres. Quan l'alcalde d'aquest municipi, Francesc Castañer, va tenir-ne notícia, va telefonar a la Subdelegació del Govern espanyol a Girona per obtenir informació, però, segons va dir, no va poder parlar amb ningú.

Castañer va avançar que en el pròxim ple de Porqueres es presentarà una moció similar a la que prèviament havien aprovat a la Diputació, i que va inspirar la que ahir es va tractar al Consell Comarcal del Pla de l'Estany.

A més de l'ens provincial, diversos municipis ja han fet oficial el seu no a la presència de l'exèrcit. Contra un d'aquests ajuntaments –el de Llançà– el Ministeri de Defensa ha presentat un recurs contenciós administratiu.

De CiU al PDeCAT

El grup de CiU, que governa l'ens comarcal del Pla de l'Estany amb ERC, es diu des d'ahir PDeCAT, el nou nom que ha adoptat l'antiga CDC.

LA XIFRA

80
militars
i quatre vehicles van participar en les maniobres de dimarts de la setmana passada al Pla de l'Estany.