POLÍTICA
MADRID - 18 maig 2017 2.00 h

Rajoy no troba un interlocutor català de futur

 Santamaría equipara l'oferta de Puigdemont a “imposar un casament a una dona i deixar-li elegir el menú”

DAVID PORTABELLA - MADRID

L'endemà d'encaixar el fet de tenir el primer ministre en actiu –Rafael Catalá (Justícia)– reprovat pel Congrés i amb unanimitat de l'oposició, el govern de Mariano Rajoy es va voler presentar, davant l'oferta de referèndum que dilluns presentarà el president català Carles Puigdemont a l'Ajuntament de Madrid, com un interlocutor que no troba ningú fiable amb qui asseure's en una taula. “El problema substancial per avançar en qualsevol diàleg és no tenir un interlocutor amb capacitat de decisió. Vostès tenen Mariano Rajoy per part nostra, i per part seva? Qui és l'interlocutor amb futur sobre el futur de Catalunya?”, va etzibar Soraya Sáenz de Santamaría, la vicepresidenta espanyola, al portaveu del PDeCAT, Jordi Xuclà, durant una tensa interpel·lació sobre l'operació Diàleg ahir al Congrés.

El contrast entre un Rajoy que afronta el sisè mes de la segona legislatura sense ombra de successor a la vista davant un Puigdemont que no repetirà va ser explotat per Sáenz de Santamaría a l'hora d'esgrimir per què no avança el diàleg. “Vaig anar a discutir amb Junqueras dels 45 punts i Puigdemont va rebentar la visita i va imposar parlar d'un punt, el del referèndum”, va dir. L'última oferta de pactar la consulta, a més, va ser retratada per Santamaría amb una crua metàfora de gènere: “És com imposar un casament a una dona a la qual se li permet elegir el menú perquè de l'home no es digui que és un dèspota.” En nom del PDeCAT, Xuclà va replicar: “Vostè creu que aturaran això amb querelles i guerra bruta?”

LA FRASE

Vostès tenen Rajoy. I per part seva? Qui és l'interlocutor amb futur sobre el futur de Catalunya?
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA ESPANYOLA

Puigdemont defensa Carmena

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va lamentar ahir les “innobles i injustes” crítiques que ha rebut l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, per facilitar-li que pugui celebrar una conferència la setmana que ve. “Ho està passant injustament malament per haver obert l'Ajuntament de Madrid”, va assegurar durant el ple del Parlament tot responent una pregunta del president del PP català, Xavier García Albiol. Puigdemont va convidar Albiol a assistir-hi i va lamentar l'actitud de l'Estat i del PP davant de la reivindicació d'un referèndum: “Sembla que estiguem fent una cosa tan radical que no val la pena ni escoltar-la”, va criticar-li. El president també va aprofitar per recordar que la fiscalia ha demanat querellar-se contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i contra el secretari general de la conselleria, Francesc Esteve, mentre s'espera una solució al caos del control de passaports de l'aeroport del Prat.