NEUS TOMÀS

Cap de Política

No se'n vagin, que encara n'hi ha més

@neustomas


DIJOUS, 18 DE JUNY DEL 2015

«AUnió hi ha gent amb diferents sensibilitats, però a nosaltres no ens fa por la paraula independència». Aquesta afirmació de Joana Ortega, l'encara vicepresidenta del Govern (malgrat que només li quedin unes hores en el càrrec), resumeix la complexitat de l'ecosistema democristià, en el qual la fractura és tan profunda que ha dividit en dos el partit. Uns han seguit l'estelada convergent mentre que el nucli dur de la direcció, encapçalat per Josep Antoni Duran Lleida, s'ha apartat del viatge iniciat per Artur Mas.

A mesura que han anat passant els mesos, les diferents forces han hagut d'aclarir les seves posicions respecte al sobiranisme. Les ambigüitats es paguen, i després de tres dècades d'indeterminació, amb pactes amb el PSOE i el PP combinats amb independentisme xirucaire de cap de setmana, a CiU li ha arribat el moment de decidir. Unió intenta que la ruptura no sigui total, però aquesta sèrie encara no s'ha acabat. Els crítics no abandonaran el Govern i ningú els obligarà a fer-ho. El que no sabem és si finalment la marca Construïm, registrada com a partit, s'acabarà enfrontant a les urnes a la llista del president, o com se'n digui finalment la seva candidatura. En l'entorn de Mas ja fa temps que s'anava explicant que el president escoltava Duran però que després prenia les decisions sense tenir en compte la seva opinió, cosa que abans no passava i que s'ha demostrat certa. Al final resultarà que el més educat formalment però també el més killer a l'hora de prendre decisions és el president de la Generalitat.

És tal la complexitat de la jugada d'Unió que Ortega abandona la política per les desavinences entre Unió i Convergència mentre pesa encara damunt seu una querella per haver organitzat la consulta del 9-N. Se la podrà acusar de moltes coses, com a tants altres polítics, però no de falta de patriotisme.

Ara s'obren diverses incògnites: ¿Qui es queda amb les sigles d'Unió? ¿La decisió es prendrà en un congrés extraordinari? ¿Ramon Espadaler ocuparà la cabina de comandament de Duran? ¿Quants representants del sector crític integrarà Mas en la seva candidatura?

No se'n vagin encara, que això tot just acaba de començar
.