LA RODA

Joan Subirats

JOAN SUBIRATS

Catedràtic de Ciència Política (Universitat Autònoma de Barcelona).

¿A qui votarà Miquel Roca?


DISSABTE, 18 DE JUNY DEL 2016

Utilitzo el nom del conegut advocat i prominent polític de la Transició i la primera fase de la democràcia com a excusa per referir-me a l'aparent absència d'oferta política clara per a un sector del tradicional catalanisme polític el 26-J. Partits com CDC s'han mogut cap a opcions clarament independentistes; altres, com UDC, no han sigut capaços de convertir-se en una oferta políticament viable ni atractiva, i alguns, com el PSC, s'han allunyat de l'espai central del catalanisme. Un espai avui situat, després del fracàs de la reforma estatutària, en l'anomenat dret a decidir.

Em refereixo a gent que no acaben d'entendre la radicalització de CDC. Persones que, per tradició, estan allunyades de la trajectòria política d'ERC. I que en l'eix esquerra-dreta se situen en posicions intermèdies. No veig aquest sector, si és que encara existeix (que crec que sí), dirigint el seu vot a Ciutadans, i molt menys al PP.

És probable que els seus dubtes els portin a l'abstenció, el vot en blanc o votar amb prevencions el PSC. Però tampoc em semblaria desgavellat que es decantin per En Comú Podem. No tant per raons d'adscripció ideològica en l'eix social, sinó per la (tan criticada) posició en l'eix nacional, que en realitat recull la pluralitat interna d'aquesta coalició, on trobem independentistes, confederals i federalistes. Però, més enllà d'aquestes diferències, es dóna un ampli consens a incorporar-se a processos instituents i constituents que permetin refer aliances i acords i enfrontar-se als urgents reptes que el canvi d'època genera, i davant els quals l'ordenament institucional vigent té cada vegada menys a oferir. Es diu que el mapa polític català s'ha decantat cap a l'esquerra i el sobiranisme. Gent com Miquel Roca pot tenir més dificultats per ubicar-se en aquest nou escenari
.