POLÍTICA
Barcelona - 18 juliol 2015 2.00 h

Partits que fan l'orni

 Crítiques a CiU i el PSC perquè obvien Pujol i Bustos en les conclusions de la comissió sobre frau fiscal

 El PP només esmenta Bárcenas per exculpar-lo

 Aproven que el dictamen inclogui la reprovació del comportament de Pujol

EMMA ANSOLA

La comissió sobre frau i evasió fiscal va aprovar ahir, en una enrevessada votació, les conclusions que formaran part del dictamen que els grups parlamentaris validaran en el ple de la setmana que ve. Ahir, però, en el debat previ, algunes de les aportacions, especialment les de CiU, el PSC i el PP, ja van provocar les crítiques de la resta de partits per haver omès en els informes els seus casos de presumpta corrupció i frau fiscal més sonats. “Inaudit” i “escandalós” van ser alguns dels adjectius emprats pels portaveus d'ICV, la CUP i Ciutadans per qualificar el fet que, en el cas de nacionalistes i socialistes, ni tan sols s'esmentessin els noms de Pujol i Bustos en els informes. El PP, tot i que sí que fa referència en un article a Luis Bárcenas, ho fa per exculpar-lo de casos de corrupció.

“Algunes de les conclusions s'allunyen molt de la realitat, ja ho diu la dita que cap geperut es veu el gep”, lamentava la diputada de la CUP, Isabel Vallet. Molt crític amb CiU es va mostrar el diputat d'ICV, Marc Vidal, que, igual que Vallet, va alertar que “la manca de reconeixement dels fets no ajuda gaire a solucionar el problema”. Per Vallet, un dels mínims que es podien demanar a la comissió és la voluntat de “reconèixer, reparar i garantir” que es tornin a reproduir fets semblants.

Entre els centenars de conclusions i recomanacions que es van portar a aprovació en el ple d'ahir, cal destacar la petició de reprovar el comportament de l'expresident Jordi Pujol, quan està a punt de complir-se el primer aniversari de la seva confessió. “És imprescindible una reprovació“, assenyala el text de l'article del PP que va tirar endavant amb el vot de tots els grups a excepció de CiU.

Referències a Pujol i Mas

També va prosperar un punt anterior de l'informe del PP en què s'assenyala la possibilitat que les relacions d'amistat dels fills de l'expresident i càrrecs de la Generalitat durant el mandat de Pujol i també ara en el de Mas poden haver estat aprofitades “per generar negocis sota l'empara dels més alts càrrecs del govern”, diu el text aprovat. En una altra de les conclusions que s'inclouran en el dictamen, en aquest cas d'ERC, es demana que “s'aixequi” el secret bancari sobre els comptes de la família de l'expresident català i exlíder de Convergència, Jordi Pujol, en un moment en el qual els republicans concorreran al costat de CDC en les eleccions catalanes del 27-S.

Per la seva banda, CiU es va desmarcar de la resta de formacions i va votar en contra de moltes de les propostes inculpatòries contra la família Pujol, especialment d'ICV-EUiA i la CUP, que va rebutjar en bloc. L'argument del diputat David Bonvehí va ser que l'oposició ja tenia redactades les conclusions abans de començar la comissió.

La Camarga, a fiscalia

En espera que el ple ratifiqui el dictamen, ahir també es va aprovar la petició de traslladar a la fiscalia algunes de les compareixences de la comissió a fi que determini si alguns testimonis van incórrer en fals testimoni, especialment en tot allò relatiu al cas de les escoltes telefòniques al restaurant La Camarga, on es fa evident que algun va mentir atesa la contradicció evident, assenyala el punt proposat per la CUP i aprovat en comissió.

150
hores
a compareixences, entre testimonis i experts, han dedicat els grups en la comissió sobre frau fiscal.
30
sessions
s'han desenvolupat des que la comissió es va constituir, el novembre del 2014.