Política

Catalunya, feina i valors

Edició impresa Política | 18/07/2015 - 00:00h


Han passat només quatre setmanes des que Unió va decidir presentar-se en solitari a les eleccions al Parlament de Catalunya previstes per al 27-S. Vam prendre aquesta decisió perquè CDC s'anava decantant, com s'ha acabat confirmant, per un acord amb ERC. Superat aquest estadi, avui comencem a Caldes de Malavella una convenció programàtica per debatre els eixos del nostre programa electoral, un programa que va molt més enllà del 27-S, perquè entenem que el país ha de ser governat des de la coherència. Un programa que estigui a l'alçada del que el poble de Catalunya espera de nosaltres, que doni resposta als reptes del nostre país, que no són pocs ni petits.

Uns reptes que tenen a veure amb la nostra sobirania, amb el nostre nervi nacional: llengua i cultura en uns temps d'atacs gratuïts i directes. Reptes que volem afrontar democràticament, amb diàleg -Catalunya endins, i Catalunya enfora-, amb l'aixopluc de la seguretat jurídica -senyal inequívoc de civilització-, i tossudament convençuts que el país només pot avançar si ho fa socialment cohesionat i dins de la Unió Europea.

Catalunya viu tímids símptomes de recuperació econòmica, que encara no arriben a les persones de forma perceptible. Cal que les xifres prenguin ànima, que la recuperació surti dels despatxos i entri a les llars del nostre país. I perquè les xifres arribin a les persones ens cal una sola proposta: feina, feina, feina. I perquè hi hagi feina és necessari que l'economia real funcioni, no exclusivament la financera que sempre socialitza les pèrdues. Ens referim a l'economia del dia a dia, la de la petita i mitjana empresa, la del treballador autònom, la dels innovadors. I Catalunya té alhora un repte que no és gens menor i que té a veure amb els valors. Probablement no estan de moda i no creen llocs de treball per si mateixos. Però en temps de crisi tothom els ha trobat a faltar. Els grans pobles de la història ho han estat també pels seus valors. A Unió Democràtica creiem que Catalunya no pot renunciar a aspirar a ser una societat vertebrada de valors amb un gran pilar: la família, eina principal i bàsica de la seva transmissió.

Estem parlant de la dignitat de les persones, de la igualtat respectuosa de la diferència, del valor de la persona integrada en una comunitat, de la solidaritat, de l'empatia, de l'optimisme, del valor del treball, d'una economia pensada per a les persones i dirigida al bé comú.

En definitiva: país, feina i economia i valors. Això ha estat sempre Unió Democràtica. Això volem seguir sent. I així volem que sigui el nostre país, Catalunya.