POLÍTICA
MADRID - 18 juliol 2017 2.00 h

Sánchez i Iglesias pacten dur al Congrés l’encaix català sense acordar com

 El PSOE vol obrir la subcomissió constitucional i Podem exigeix una comissió de crisi territorial i el referèndum

 Els socialistes proposen quitances al deute

DAVID PORTABELLA - MADRID

Acord sobre el què, però discrepància en el com. La imminència de la consulta de l’1 d’octubre va planar ahir sobre la reunió que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, van mantenir al Congrés i els va portar a una coincidència: no esperar de braços plegats i activar aviat alguna instància a la cambra baixa que debati l’encaix català. La coincidència, però, es va esgotar aquí, perquè el PSOE aposta per obrir una subcomissió a la comissió constitucional ja existent al Congrés i Podem vol un fòrum excepcional com ara una comissió de crisi territorial que no obviï la necessitat de celebrar un referèndum “efectiu”.

Després de l’encaixada de mans del desglaç del 27 de juny, Sánchez i Iglesias van celebrar ahir la segona reunió en tres setmanes i ja en companyia dels seus col·laboradors i titulars d’àrees, entre els quals, Meritxell Batet (PSC) i Xavier Domènech (En Comú Podem). Sánchez va traslladar a Podem el contingut de la Declaració de Barcelona firmada pel PSOE i el PSC dissabte i que advoca per no esperar a l’1-O a obrir un debat polític.

Si Margarita Robles va comunicar en nom del PSOE que no aprova les “sobiranies compartides”, des d’En Comú Podem Domènech va reprotxar als socialistes que fer una reforma constitucional –el tràmit no seria inferior a un any i exigiria una dissolució de les cambres– no s’adiu amb la urgència catalana. “La resposta passa per un referèndum efectiu i pel reconeixement de diferents sobiranies, i es pot fer dins de l’ordenament actual”, va dir apel·lant a l’article 92 de la llei orgànica 2/1980 sobre els referèndums consultius. “Però amb el PSOE hi ha una voluntat conjunta d’obrir un espai que abordi la situació catalana”, hi afegia Domènech.

El que també distancia el PSOE i Podem és la pressa per desallotjar Mariano Rajoy de La Moncloa. “Nosaltres tenim més pressa”, avisa la portaveu de Podem, Irene Montero. “No es tracta d’arribar al govern per arribar-hi, sinó d’arribar-hi per solucionar els problemes de la gent”, l’esmenava Robles refredant la moció de censura.

Abans de la reunió, el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va sorprendre exigint a l’Estat una quitança del deute de la Generalitat. Segons Ábalos, hi ha un deute “important” que l’Estat hauria de contribuir a resoldre amb “algun tipus de quitança” perquè “no es col·lapsi” la Generalitat i “es puguin atendre els serveis que presta”. El deute català és del 35% del PIB (més de 75.000 milions), mentre que el de l’Estat supera el 100% del PIB (més d’1.117.092 milions, és a dir, per sobre del bilió d’euros).

LES FRASES

No compartim la posició d’Units Podem a favor de les sobiranies compartides
Margarita Robles
PORTAVEU DEL PSOE AL CONGRÉS
No diem no a una reforma constitucional però la urgència a Catalunya exigeix un referèndum efectiu
Xavier Domènech
PORTAVEU D’EN COMÚ PODEM