POLÍTICA
PRADA - 18 agost 2017 2.00 h

Turull crida a la confiança i recorda que Parlament i govern controlen el ‘tempo’

 Demana no deixar-se atemorir ni dividir per l’Estat, que té en això “l’única possibilitat” d’aturar l’1-O

 Comín retreu que no descartin inhabilitar els consellers

ÒSCAR PALAU - PRADA

Mantenir la confiança en les institucions i el país i no deixar-se atemorir ni dividir pels que ho intenten, que tenen en això l’única possibilitat d’evitar que tiri endavant l’1-O. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, va voler llançar aquest missatge ahir a la tarda des de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada, en una intervenció que va haver d’interrompre per tornar precipitadament a Barcelona en conèixer-se l’atemptat a la Rambla. Turull, com havia fet JxSí al matí, va assegurar que hi haurà urnes, cens i paperetes, i va instar la gent a “no perdre ni un minut” en això, perquè l’important és “l’actitud” que s’adopti, que ha de ser la que ha imperat fins ara en el procés: la il·lusió. “No ens despistem en debats en què ens volen portar ells”, reclamava el conseller de la Presidència, que feia una altra petició a la gent: que vagin a votar “com a ciutadans i no es quedin a casa com a súbdits”.

Turull, que feia un reconeixement al paper històric de la UCE que ha d’animar a no defallir, va justificar que dimecres no es tramités encara la llei del referèndum perquè no són “ingenus” i el que no faran serà “ensenyar les cartes”, i va insistir en la idea que les institucions catalanes són les que gestionen ara “els tempos i l’estratègia”.

Al matí, el conseller de Salut, Toni Comín, havia lamentat en la inauguració –en què va haver de rellevar Turull, aturat en un embús– que el govern espanyol “mantingui sobre la taula la carta de la inhabilitació dels consellers per idees polítiques”, ja que ningú de l’executiu ha renunciat “de bell antuvi a la repressió per la via penal”, després que el portaveu assegurés la vigília que no descarten cap opció per evitar el referèndum. “Cap democràcia del món suposadament avançat s’ho planteja”, va denunciar, tot recordant que el Canadà va tolerar els dos del Quebec tot i no ser a la Constitució, i el Regne Unit va pactar el d’Escòcia, tot i que el tractat d’unió no ho permetia.

Comín va lamentar que l’avanç de la democràcia des del final del franquisme hagi estat “insuficient”, i que avui només s’apel·li a l’article 2 de la Constitució, “escrit paraula per paraula per l’exèrcit franquista”. El conseller va lamentar que en aquest escenari “no existeix la neutralitat”, perquè “inconscientment acaben sent còmplices dels que amenacen i volen limitar la democràcia, i faciliten el camí dels autoritaris”. Segons ell, la fermesa del govern i de la majoria parlamentària “està garantida” en vista a l’1-O. Igualment, Turull va assegurar que la unitat és “granítica” dins de Junts pel Sí i amb el govern.

Abans, en una xerrada sobre el sistema sanitari català, Comín havia demanat la “inhabilitació permanent” dels polítics que van intentar destrossar-lo, i va presentar-ho com “un dels principals motius per fer el salt” a la independència. Segons ell, sense una república “no es podrà salvaguardar” com fins ara el dret a la salut dels catalans, ja que el marc polític i financer serà molt difícil.A la tarda, el cantautor i diputat Lluís Llach, present ja en les primeres edicions a Prada, va rebre un multitudinari homenatge amb el lliurament del premi Canigó, que va dedicar als fundadors i a tota la gent que l’ha acollit i l’ha “ajudat a ser coherent”.

LES FRASES

D’ara a l’1-O veurem decisions polítiques transcendents que no s’han pres mai, amb un sol objectiu, que és que es voti
Jordi Turull
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA
Si tota la Constitució es llegeix des de la rèmora franquista de l’article 2 passa que tenim un conflicte de democràcia
Toni Comín
CONSELLER DE SALUT
Si aconseguim la independència tots els Països Catalans en sortiran molt beneficiats, tenim un projecte meravellós
Lluís Llach
CANTAUTOR, DIPUTAT DE JUNTS PEL SÍ