POLÍTICA
BARCELONA - 18 setembre 2016 2.00 h

El PDC promou que el Congrés investigui l'operació Catalunya

 Homs deplora que el govern espanyol hagi organitzat un “GAL polític” contra l'independentisme

 L'exconseller recorrerà a la jurisprudència sobre desobediència per defensar-se demà al Suprem

EMILI BELLA - BARCELONA

El Partit Demòcrata Català (PDC, antiga Convergència) reclamarà al Congrés la creació d'una comissió d'investigació per aclarir i depurar responsabilitats en relació amb l'anomenada operació Catalunya, “un GAL polític que va muntar el PP” contra dirigents independentistes, en paraules del cap de files del partit a Madrid, Francesc Homs. El govern espanyol “ha utilitzat la policia amb fins partidistes; la fiscalia, per afinar expedients; recursos públics (1,5 milions d'euros), per construir informes falsos, i ha extorquit bancs”, va denunciar ahir l'exconseller de la Presidència.

Dimarts plantejarà a la junta de portaveus la inclusió d'aquesta qüestió en l'ordre del dia del ple de final de mes. En aquest sentit, va demanar a Ciutadans –“campió en contradiccions”– que no torni a fer de “crossa” del PP, ara contra aquesta iniciativa parlamentària, ni contra la que el PDC va registrar divendres relacionada amb la qualitat democràtica i la defensa dels imputats per la consulta del 9-N perquè es derogui la reforma “que PP va imposar” per concedir al Tribunal Constitucional atribucions per suspendre càrrecs públics. “Hi ha una majoria claríssima al Congrés per derogar-la. Fa un any que el PP la va plantejar a l'estil Far West, amb una expressió de fatxenderia política estèril”, va afirmar Homs, secundat per la plana major del partit. “No es porta als tribunals algú que pensa d'una manera diferent a tu –va censurar la coordinadora general del PDC, Marta Pascal–. L'Estat té una democràcia primitiva i rudimentària, en què les urnes fan por i la separació de poders no existeix.”

Per Homs, Mariano Rajoy, que apareixia en les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso, en què conspiraven contra dirigents independentistes, és “el senyor X d'aquest GAL polític”.

Aval de la jurisprudència

L'exportaveu del govern afronta “amb moltes, moltes ganes” la declaració de demà al Tribunal Suprem acusat de desobediència, prevaricació i malversació per haver posat les urnes el 9-N. “El franquisme també s'emparava en la llei i feia judicis legals plens d'arbitrarietat. El judici sobre el 9-N és arbitrari, polític i partidista, dilluns els ho penso dir i argumentar”, va avançar. “El PDC som la força política que va acumulant més persones encausades per la lluita a favor de les urnes”, va concloure Homs.

En aquest sentit, recordarà la “basta jurisprudència al Suprem sobre què és desobediència, i res coincideix amb el que va ser el 9-N”. L'exconseller de la Presidència també dirà al tribunal al principi de la seva compareixença que és anòmala la citació que va rebre al juliol en què se li comunicava que era imputat sense haver demanat el suplicatori –“sóc aforat, malgrat que jo no vulgui, no depèn de mi”– i en què se l'advertia que el detindrien si no es presentava a declarar.

Interior acusa Homs de distorsionar la causa del 9-N

El govern espanyol va acusar ahir el portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, de qüestionar el funcionament de les institucions “amb acusacions falses” per mirar de “distorsionar” els motius pels quals està investigat en la causa judicial pel 9-N. Segons fonts del Ministeri de l'Interior, liderat pel popular català Jorge Fernández Díaz, el dret a legítima defensa davant del tribunal “no l'autoritza a mentir, difamar i calumniar”, amb referència a les declaracions fetes per l'exconseller en l'entrevista a El Punt Avui publicada ahir, en què Homs lamentava que la justícia espanyola estigués “absolutament bolcada en l'operació Catalunya”. El diputat declararà demà a Madrid acompanyat d'una delegació catalana integrada, entre altres dirigents, per l'expresident Artur Mas i la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté.