OPINIÓ
18 setembre 2018 2.00 h

FULL DE RUTA

Caterva de carques

MIQUEL RIERA
La magistratura més rància domina la justícia espanyola i no té problemes per imposar criteris judicials del segle XIX

La justícia belga va deixar de nou ahir en evidència la justícia espanyola que, amb moltes i honroses excepcions, està dominada des de fa temps per una caterva de carques. És a dir, per una colla de conservadors i retrògrads, incapaços de veure-hi més enllà del seu despatx i dels seus companys d’ideals de fa cent anys enrere, que interpreten les lleis –algunes de les quals fetes també per gent tan carca com ells i que no sabem encara què espera el PSOE per derogar-les– de la manera més a la dreta possible. Tot per castigar qualsevol dissidència dels bons costums, siguin polítics, religiosos o socials. Una colla de jutges, alguns dels quals fan i desfan el que volen a les altes institucions judicials espanyoles, que s’han erigit en defensors a ultrança de l’Espanya més rància i, sobretot, de la sagrada unitat de la pàtria.

Són els mateixos magistrats que no tenen cap problema per enviar a la presó uns joves navarresos per una baralla de bar amb guàrdies civils pujats de to, que no dubten a condemnar a dures penes cantants pel contingut de les lletres de les seves cançons i que, evidentment, s’erigeixen en els cabdills de la lluita contra l’independentisme català fent el que faci falta. Prevaricar, si cal. I no pateixen gens, perquè els favors els paguen bé i aviat. Mireu, si no, la jutgessa Carmen Lamela, directa al Suprem, o el mateix Pablo Llarena, a qui van fer passar al davant d’altres candidats perquè es fes càrrec del cas contra els líders catalans. Els amics Manuel Marchena i Carlos Lesmes segur que l’ajudaran quan la justícia europea el torni a deixar en evidència. Si és que no els deixa a tots plegats fora de lloc.

Si fos jutge o fiscal estaria ara mateix ben empipat amb tota aquesta caterva de carques que domina la justícia espanyola i que ofereixen una imatge penosa de tot el col·lectiu. Però tothom calla. És clar, hi ha por, perquè ja saben com les gasten des de les altures. Pregunteu-ho, si no, al jutge Vidal o al magistrat Silva, expulsats de la carrera judicial amb una impunitat que fa feredat. Caterva de carques.