POLÍTICA
MADRID - 18 octubre 2016 2.00 h

Andalusia insta el PSC a tornar les actes de diputat si diu no a Rajoy

 La federació més poderosa del PSOE admet que aposta per l'abstenció i amenaça els crítics

 Fernández intenta evitar una escissió socialista diumenge en el comitè federal

DAVID PORTABELLA - MADRID

Les eleccions generals es van celebrar el 26 de juny però no va ser fins ahir, 113 dies després, quan un dirigent del PSOE andalús que lidera Susana Díaz va admetre per primer cop l'aposta d'abstenir-se per investir Mariano Rajoy i es va atrevir a pronunciar la paraula proscrita. “A mi no em produeix urticària la paraula abstenció”, va dir el secretari d'organització del PSOE andalús, Juan Cornejo, posant veu al silenci de Susana Díaz. Als diputats que mantenen el no a Rajoy, com ara els set del PSC, a més, Cornejo els exigeix que tornin les actes de diputat abans que desobeir el PSOE si al comitè federal de diumenge guanya l'abstenció.

L'admissió de Cornejo que beneirà l'abstenció si és la “fórmula majoritària perquè no hi hagi terceres eleccions” arriba a sis dies d'un comitè federal que, paradoxalment, tothom assumeix que es farà diumenge tot i que el líder de la gestora, l'asturià Javier Fernández, es resisteix a oficialitzar la cita per evitar que la mobilització dels crítics el desbordi.

Concentració a Ferraz

Militants disconformes amb el viratge del “no és no” a l'abstenció, de fet, ja han convocat el dissabte 22 una concentració sota el títol La revolució de les roses davant la seu del carrer Ferraz per exigir una consulta als militants i un congrés extraordinari.

A més de pronunciar el mot abstenció, la mà dreta de Díaz al PSOE andalús va desmentir que el partit pugui escenificar l'aval al govern de Rajoy regalant-li les 11 abstencions imprescindibles i permetent que els restants 74 diputats socialistes votin no, i va alertar que es vetllarà per la disciplina de vot. “No és democràtic que algú participi en la votació i que després, si no està d'acord amb el que es decideix, no ho compleixi”, va advertir Cornejo.

L'avís del poderós PSOE andalús –posseeix 20 dels 85 escons socialistes al Congrés– va adreçat a diputats com ara el mateix Pedro Sánchez, Margarita Robles o Susana Sumelzo, però sobretot a federacions senceres que, com el PSC, s'atrinxeren en el no a Rajoy fins i tot al preu de desobeir la gestora i el comitè federal. “Entre donar suport a Rajoy o noves eleccions, noves eleccions”, deixava clar sense embuts el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El reelegit líder socialista català, de fet, té prevista una reunió amb l'asturià Fernández per comunicar-li el futur vot negatiu dels set diputats del PSC. “El que li convé, al PSOE i a Espanya, és que el PSOE voti no, perquè si el PSOE deixa governar Rajoy tindrem el pitjor dels governs possibles i una oposició amb greus dificultats per exercir el seu paper”, va diagnosticar Iceta.

Des d'Extremadura, en canvi, el baró Guillermo Fernández Vara avalava obrir la porta a un govern de Rajoy. “Ningú vol Rajoy com a president, però no hi ha alternativa”, sosté. Quan se li recorden els escàndols de corrupció que envolten el PP, com ara la trama Gürtel actualment a judici, Fernández Vara fins i tot hi veu l'al·licient per investir Rajoy. “Amb el PP estant en minoria es pot fer una molt bona oposició, i fins i tot crear una comissió d'investigació perquè es depurin responsabilitats polítiques del cas Gürtel”, va opinar. I es va mostrar contrari a donar veu als militants perquè “quan es consulta tot a la militància desapareixen els matisos”.

Davant el risc que el PSOE visqui una escissió diumenge entre el sector del no i el de l'abstenció, Fernández ha convocat avui al Senat els diputats i senadors del PSOE per exigir-los obediència al que el comitè federal aprovi. El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, no creu que la fractura acabi amb el PSOE obrint una federació a Catalunya. “Tenim prou experiències històriques i no crec que hi hagi risc d'una marca socialista al marge del PSC”, manté Ros.

LA FRASE

A mi no em produeix urticària la paraula «abstenció»
Juan Cornejo
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DEL PSOE D'ANDALUSIA