POLÍTICA
PARÍS - 18 octubre 2016 2.00 h

Le Pen i l'esquerra radical rebutgen l'acord amb Catalunya

 Puigdemont es reuneix amb Pécresse, presidenta d'Île-de-France i possible futura primera ministra francesa

A. S - PARÍS

Entre protestes de l'extremadreta i l'esquerra radical, Puigdemont es reunirà avui a París amb la que podria acabar sent primera ministra de França, Valérie Pécresse. La visita del president, i en concret l'acord que signarà amb la seva homòloga de la regió d'Île-de-France, ha posat d'acord els ultres de Le Pen amb els de Mélenchon, que el rebutgen.

El Front National compra el discurs de Margallo i acusa Pécresse d'atemptar contra la unitat nacional i usurpar al govern d'Hollande les competències en relacions internacionals rebent Puigdemont. I el Front d'Esquerres li retreu que vulgui “crear un contrapoder regional per afavorir els territoris més rics”.

Pécresse, que va ser portaveu del govern de Sarkozy i ministra de Pressupost i d'Educació superior, presideix des de fa nou mesos el consell regional d'Île-de-France (la regió més rica, representant el 31% del PIB) i, segons la premsa francesa, té tots els números per substituir Valls a Matignon si Juppé arriba a president l'any que ve. El seu acord amb Puigdemont pretén reforçar la cooperació amb Catalunya en àmbits com ara la biomèdica i el sector farmacèutic, la gestió dels residus urbans o el desenvolupament de videojocs.

Però el Front National hi veu l'ombra d'un “esclat de la unitat i l'estratègia nacional i del principi d'indivisibilitat de la República”. L'home de Le Pen al consell regional, Wallerand de Saint Just, reconeix que “el procés d'independència de Catalunya està avançat” i, en una moció de rebuig de l'acord, a finals de setembre, va demanar “no ser ambigus en la defensa del manteniment de la unitat nacional i territorial de França”.

També la cap de files del Front d'Esquerres, Céline Malaisé, alerta que Catalunya “milita activament per la seva independència” i acusa Pécresse de fomentar “una competència” entre regions que “reforça les desigualtats territorials”.

LA XIFRA

31
per cent del PIB de França representa l'Île-de-France. La regió més rica reforçarà els vincles amb Catalunya.
El procés d'independència està avançat i no hem de ser ambigus en la defensa de la unitat
Wallerand de Saint Just
LÍDER DEL FRONT NACIONAL ILLE D. F.