POLÍTICA
Barcelona - 18 novembre 2015 2.00 h

Òmnium i Súmate es desmarquen de la manifestació de l'ANC

 L'entitat cultural hi anirà com a convidada però no s'uneix a la convocatòria oficial

 Els castellanoparlants no volen que es vegi com una pressió a la CUP

ÒSCAR PALAU

La divisió entre les forces independentistes sembla que s'ha encomanat a les entitats civils, entre les quals ha desaparegut la unitat d'acció que les havia caracteritzat fins ara. Tot i que amb matisos diferents, Òmnium Cultural i Súmate s'han desmarcat de la concentració convocada per l'ANC al parc de la Ciutadella de Barcelona diumenge vinent, després que la del passat l'ajornés pels atemptats a París, amb el doble objectiu de donar suport a la declaració de ruptura del Parlament i demanar unitat a Junts pel Sí i la CUP, un punt que ha aixecat força polseguera.

L'entitat cultural atendrà la invitació de l'ANC enviant una representació encapçalada pel president, Quim Torra, a “primera fila” de la mobilització, però ni s'ha afegit a la convocatòria, ni s'ha involucrat en l'organització ni intervindrà en els parlaments. Fonts d'Òmnium, de fet, expliquen que ja des del principi l'ANC va plantejar que ho enfocava com un acte per exposar la seva posició política –la declaració de Vilanova, aprovada dissabte passat pel secretariat i que es va fer pública dilluns–, i per tant no es van sentir cridats a fer la convocatòria conjuntament, tot i que hi ajudaran si se'ls demana.

Aquesta, en tot cas, ni és l'única ni la principal raó per al desmarcatge. “Ells diuen que noten una pressió i que així canalitzaran la inquietud de les bases, però nosaltres no percebem aquesta necessitat en els socis, més aviat al contrari: diuen que no és moment d'atabalar els polítics i que ara toca que facin els deures”, indiquen les mateixes fonts, que admeten que la mobilització podria ser inoportuna. A tot plegat s'hi afegeix que Òmnium concentra els esforços aquests dies en l'organització de l'acte de divendres vora la presó Model amb motiu del 40è aniversari de la mort de Franco, en què té la col·laboració d'una trentena d'entitats, entre les quals, això sí, hi ha l'ANC.

Més contundent ha estat l'associació de castellanoparlants Súmate, presidida pel diputat de Junts pel Sí Eduardo Reyes, que ahir va anunciar en un comunicat que no anirà a la mobilització perquè interpreta que pot veure's “com una manifesta pressió cap a una força política”, en al·lusió a la CUP. “Súmate considera que en aquest moment ha de crear-se un clima de tranquil·litat i no de manifestacions que puguin interpretar-se malament”, exposa l'associació que, això sí, ha donat “total llibertat” als seus membres perquè hi vagin si volen. Després que l'ANC fixés el dilluns 27 de novembre com a límit per arribar a un acord, Súmate rebat també que “no és moment d'imposar dates ni reprovacions públiques”, i demana “calma” i “respecte” a la posició de cada partit.

Fonts de l'ANC desdramatitzaven ahir la nota de Súmate i asseguraven que “no hi ha cap problema: té tota la legitimitat del món per fer el que vulgui”.

Canvien el lema de la mobilització

Després que la setmana passada fes circular el lema Governem-nos junts per a la mobilització prevista pel dia 15 –que combinava el lema de campanya de la CUP i el nom de la llista de CDC i ERC–, l'ANC ha canviat la crida del cartell oficial del dia 22 per Unitat, govern i independència, que vol ser un paral·lelisme d'Unitat, urnes i independència, que va fer fortuna a la manifestació del 19 d'octubre del 2014 a la plaça de Catalunya, llavors sí conjunta de la societat civil, per demanar a Mas la convocatòria d'eleccions plebiscitàries en vista de la impossibilitat de fer una consulta oficial el 9-N.

Segons fonts de l'ANC, el Governem-nos junts era un primer lema que van enviar a les territorials per fer els seus cartells, i afirmen que no s'ha canviat per les crítiques, ja que n'han rebut tantes com elogis, diuen, sinó per “renovar” el missatge a les xarxes.