OPINIÓ

L'atracció de Mas entre els sobiranistes d'esquerres

18/12/14 02:00 ÒSCAR PALAU
De Riquer, Mascarell i Colomines, ahir durant l'acte a la Facultat de Geografia i Història de la UB Foto: JOSEP LOSADA.
Enllaços relacionats

Per si quedava algun dubte que el procés sobiranista és i serà del tot transversal, o no serà, acaba de néixer una nova plataforma de reflexió que es declara, alhora, independentista, progressista i, atenció, masista, ja que dóna suport “desacomplexat” a Artur Mas com a “líder necessari”. Volem, Sobiranistes d'Esquerres, que té en el conseller de Cultura, l'exsocialista Ferran Mascarell, i l'expresident de la fundació convergent Catdem, Agustí Colomines, les cares més visibles, es va presentar ahir a Barcelona amb l'objectiu de ser un espai no partidista, de difusió d'idees i, també, de mobilització. Vaja, un “marc de diàleg” que promogui la unitat política i social des de la transversalitat partidista, definia Mascarell. “Estat propi vol dir més societat civil que mai”, defensava.

Tot plegat, això sí, amb un plus: “No hi ha cap altra entitat cívica que digui explícitament que està amb el president Mas, però no busquem l'enfrontament, sinó fer actes que permetin la unitat”, resumia Colomines. Per a ell, “l'única possibilitat és confiar en el líder que ens ha portat fins aquí”, i per això en lloava el compromís amb el país, abans que el partit, ja que “com a mínim” ha posat en risc la federació de CDC i UDC. Colomines es declarava imbuït pel mateix “esperit” que el va fer recalar al seu dia a la Casa Gran del Catalanisme, més enllà de tàctiques i dinàmiques partidistes que “embruten l'ideal bàsic de la independència”. Per això reivindicava el grup com a punt de trobada de cultures polítiques progressistes, des de liberals a republicans, passant per socialdemòcrates, democratacristians o, fins i tot, gent del PSUC. “Anem a buscar un canvi de mentalitats i a liquar la força de la gent que s'ha mobilitzat any a any”, subratllava.

La plataforma fa dies que treballa, i té penjat un manifest fundacional al web www.volemcatalunya.cat , on ja ha recollit un centenar d'adhesions que confia que vagin a més a partir d'ara. Ahir, de fet, com a convidats a escoltar a la fila zero ja hi van comparèixer el conseller Santi Vila; l'exconseller i líder de Reagrupament, Joan Carretero; el president de Súmate, Eduardo Reyes; el dirigent d'Avancem, Fabián Mohedano, i l'exdiputada d'ICV i exregidora de CiU a Barcelona Magda Oranich, a banda d'altres personalitats de la societat civil, com ara escriptors, historiadors, juristes i periodistes.

La carta de presentació seria una xerrada de l'historiador Borja de Riquer, que posava en relleu els moments en els últims cent anys en què la unitat d'acció del catalanisme ha estat clau per fer passos endavant: la Solidaritat Catalana del 1906, l'assemblea de parlamentaris del 1918, el front antimonàrquic del 1930 i l'Assemblea de Catalunya del 1971.

Arribats al punt actual, l'historiador analitzava que “s'ha trencat el pacte implícit de la Transició, en què la renúncia a l'autodeterminació ve a canvi de respectar i ampliar l'autonomia catalana”, i destacava que “costa trobar precedents similars” de mobilització cívica i política com la dels últims quatre anys, en profunditat, permanència i abast arreu de Catalunya. “És excepcional, i unit a la crisi institucional espanyola, que el 2015 pot dur a un inici de descomposició del sistema polític, ens dóna una oportunitat”, indicava. Una oportunitat que, segons ell, es pot aprofitar millor explicant per a què es vol la independència. “Estaria bé llançar els elements bàsics d'un programa de mínims en qüestions clau com ara el funcionament de la democràcia, les institucions, els serveis públics i les relacions socials”, reclamava. Mascarell no trigava a recollir el guant: “El següent debat serà sobre el país que volem.” Per això s'han constituït.

Darrera actualització ( Dijous, 18 de desembre del 2014 02:00 )