POLÍTICA
BARCELONA - 19 gener 2017 2.00 h

Iceta no preveu un acord al marge dels altres territoris

 Diu, amb el PSOE i el PP, que Puigdemont, absentant-se de la conferència, no representa tots els catalans

 Entenen l'absència basca pel règim foral, tot i que el PNB també reclama bilateralitat

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

El primer secretari i president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, va negar ahir que sigui possible un acord bilateral de finançament amb l'Estat al marge del sistema que pactin la resta de comunitats: “No hi haurà acords bilaterals que trenquin els acords previs multilaterals”. Iceta defensa que existeixen mecanismes per prendre acords bilaterals, però adverteix que cap pacte “quedarà fora” del que consensuïn les comunitats amb el govern espanyol. En aquest sentit, vol recordar el sistema de finançament pactat pel govern tripartit amb Zapatero. Els governs socialistes de Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia no el van signar però se'ls va aplicar igualment, conclou.

A diferència de Puigdemont, Iceta dona “molta importància” a la conferència de presidents perquè s'ha dotat d'un reglament i d'un mecanisme de discussió d'acords per ordre del dia i s'ha establert com a òrgan permanent de discussió, “un dels pocs mecanismes federals que tenim”.

El líder socialista va tornar a criticar el president Puigdemont per haver-se absentat de la conferència de presidents autonòmics recuperada després de cinc anys que el govern del PP, amb majoria absoluta, no la convoqués. Iceta acusa Puigdemont d'haver dimitit de les seves obligacions i d'haver deixat de representar tots els catalans. Va ironitzar dient que sembla que no calgui participar-hi “com si la independència fos imminent” mentre es delega la representació en el govern balear en referència al fet que l'economista menorquí Guillem López Casasnovas coordina el grup de treball conjunt sobre finançament dels governs català i balear. El PP i el PSOE coincidien amb Iceta en la crítica a Puigdemont. El portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, va dir des del Parlament que Puigdemont ha deixat sense veu els ciutadans i li va recordar que, “més enllà del seu projecte personal, hi ha els projectes de milions de catalans”. Va considerar insòlit que un dels motors econòmics de l'Estat s'hagi convertit en una sucursal de les Balears, segons la ironia compartida amb Iceta. El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, considera intolerable la renúncia del president català, a qui va advertir que, l'endemà d'absentar-se de la taula de presidents, “el govern que presideix és avui menys govern per no haver complert les seves obligacions”.

Tant Iceta com Hernando i Jiménez van justificar, en canvi, l'absència del lehendakari Iñigo Urkullu entenent que el govern basc no té interès en un sistema de finançament que no l'afecta perquè disposa d'un règim foral propi. “Pot ser que Urkullu no es vegi tan impactat pels acords, però l'assumpte de Catalunya és flagrant, no té cap justificació”, afirmava Hernando. El socialista Jiménez, tot i criticar la decisió d'Urkullu, va admetre que les qüestions sobre el finançament “no l'afecten”. Per Iceta, el lehendakari no hi va assistir “perquè té un finançament que no pertany al règim comú”.

Tanmateix, el president del PNB, Andoni Ortuzar, exigia ahir una relació bilateral amb el govern espanyol tal com reclama el govern de Puigdemont com a condició prèvia per participar en “fòrums multilaterals” amb la resta de comunitats.

LES FRASES

No hi haurà acords bilaterals que trenquin acords previs multilaterals
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC
Un cop reconeguda la bilateralitat podrem assistir a fòrums multilaterals com ara la taula de presidents
Andoni Ortuzar
PRESIDENT DEL PNB