POLÍTICA
BARCELONA - 19 gener 2017 2.00 h

La CUP exigeix pacte social per aprovar el pressupost

 El diputat Carles Riera commina la consellera Meritxell Ruiz a negociar amb la comunitat educativa

 Rebutjades les esmenes a la totalitat en Ensenyament, Salut, Interior i Governació

J.P - BARCELONA

La CUP ha decidit posar l'accent en el debat sectorial del pressupost del Departament d'Ensenyament per posar a prova la voluntat real del govern d'arribar a acords amb aquesta formació que permetin aprovar el que molts anomenen ja l'últim pressupost autonòmic.

La jornada parlamentària d'ahir va viure els debats de les esmenes a la totalitat dels departaments d'Ensenyament, Governació, Salut i Interior i, com estava previst, en tots els casos la unió dels vots de Junts pel Sí i la CUP van permetre superar aquest tràmit. Tot i això, els anticapitalistes van deixar clar que el recorregut que s'obre des d'ara i fins a l'aprovació definitiva no serà un camí de roses i que hi ha algunes espines que cal tenir en compte per no prendre mal.

De tots els peròs que la CUP ahir va exposar als quatre consellers que van acudir al Parlament a parlar de números i la seva translació en la política real, el que va plantejar el flamant diputat Carles Riera a la responsable d'Educació, Meritxell Ruiz, va ser el que va sonar com a advertència més ferma. Aprofitant la convocatòria de la jornada de vaga a l'educació pública, Riera va advertir que el sí de la seva formació dependrà que el departament sigui capaç d'arribar a un acord amb els agents del sector. “Parli, dialogui amb el moviment unitari del marc educatiu, tingui en compte el cicle de mobilitzacions i si hi ha pacte social, el pacte polític serà molt més fàcil”, va assegurar el diputat. La consellera haurà de prendre nota i esmerçar-se en el diàleg perquè la nota que ahir li va posar la CUP no és cap aprovat: “No arriben al cinc”, va afirmar Riera.

Ruiz va posar damunt la taula arguments per a l'acord explicant que els pressupostos suposaran incorporar 2.011 nous professors al sistema públic amb vista al curs 2017-2018, dels quals 800 es destinaran a substitucions”.

D'increment de plantilla també en va parlar el conseller d'Interior, Jordi Jané, que va explicar que la nova convocatòria de Mossos suposarà la incorporació de 500 nous agents al cos. El conseller va rebre l'aval de la CUP a través de la diputada Mireia Vehí, que va advertir que “ens sobren les raons per una esmena a la totalitat” i per això va instar a negociar les seves esmenes com la que demana saber quants diners es destinen a les diverses unitats policials o la que exigeix major transparència.

De Vehí va aprofitar per carregar amb duresa contra la manifestació policial de dimarts, en què es va atacar la CUP titllant els organitzadors de sindicats d'extrema dreta i anunciant que posarà en coneixement del síndic de greuges i la fiscalia les declaracions que s'hi van fer i les intencions dels seus convocants.

El sou dels alts càrrecs

Un dels cavalls de batalla de la CUP en la negociació pressupostària serà la de retallar partides destinades a sous d'alts càrrecs. Així ho va deixar clar el diputat Benet Salellas en la seva intervenció a la comissió de Governació, en la qual va demanar que es faci ús del vot electrònic pel referèndum. La consellera Meritxell Borràs va respondre que així es farà si el decret de convocatòria ho demana.

Per la seva banda, en el debat de Salut, el conseller Toni Comín va argumentar que amb el pressupost del 2017 “s'estan revertint les retallades de 1.500 milions entre el 2010 i el 2014”.

LES FRASES

S'ha d'apartar la policia del debat polític, i també dic que la policia ha de respectar la direcció
jordi Jané
CONSELLER D'INTERIOR
El curs 2017-2018 hi haurà la incorporació de 2.011 nous docents al sistema educatiu públic
Meritxell Ruiz
CONSELLERA D'ENSENYAMENT
Si el decret de convocatòria del referèndum preveu el vot electrònic, hi haurà de ser
Meritxell Borràs
CONSELLERA DE GOVERNACIÓ
Amb aquest pressupost estem revertint les retallades en Salut
Toni Comín
CONSELLER DE SALUT