ERC rebutja aportar experts si no és dins el Govern

Junqueras desatén l'oferta de Mas i el torna a reptar a formar un Executiu d'unitat

Esquerra tem ser vista com a copartícip de la gestió i no tenir poder de decisió

XABIER BARRENA / BARCELONA

DIJOUS, 19 DE FEBRER DEL 2015

Junqueras i Mas, durant la sessió de control al Govern al Parlament, ahir.

Quan la música es gravava sobre vinil, entre cançó i cançó se sentia el fregament de l'agulla sobre el plàstic. Aquell soroll de fons s'entenia com a silenci, encara que no ho fos. La relació entre CiU i ERC es troba en aquests moments entre cançó i cançó. Després de les fanfàrries del pacte entre Mas i Junqueras, de fa un mes, i a l'espera que comenci la batalla de les municipals, tot és silenci. El silenci del vinil, perquè el soroll de fons existeix. Artur Mas va llançar dimarts el seu decàleg de projectes (gairebé tots de caire social) per al que queda de legislatura. I va donar per fet que, tal com ell mateix va comentar a la sortida de la cimera del gener, es comptarà amb experts recomanats per ERC per portar-los a terme. Els republicans van replicar ahir amb un nou oferiment per entrar al Govern. ¿I els experts? Segons va poder saber aquest diari, de moment, no.

¿Oriol Junqueras potser pretenia a la sessió de control d'ahir al Parlament que Artur Mas donés el  a la seva proposta de Govern de concentració? Només els que atribueixin al líder d'ERC una moral exagerada poden arribar a aquesta conclusió. El missatge de Junqueras va ser més un no volem mitges tintes; o dins o fora de l'Executiu.

«Mas no ens vol al Govern. L'hi estem oferint des de les setmanes prèvies al 9-N. I el que no farem és quedar-nos fora, sense marge per intentar fer viables les estructures d'Estat que es necessiten, però, en canvi, rebre els cops de tothom per la gestió del Govern, més pel que no s'arribi a portar a terme que pel que es faci». La cita correspon a la unió de dos fragments de conversa amb dos dirigents republicans.

Ítem més. En el record d'Esquerra hi ha gravat el cas nul que van fer al seu expert en matèria econòmica Albert Castellanos quan es va moure uns mesos per la Conselleria d'Economia. «El van mantenir aliè a la informació fins que se'n va cansar», recorden.

Mas, com era d'esperar, va descartar l'entrada dels republicans a l'Executiu i va recordar a Junqueras el seu oferiment de Govern de coalició fet en la investidura, el 2012 (i, segons els republicans, mai plantejat formalment).

Així les coses, i llevat de canvis que empenyin ERC a entregar una llista amb noms d'experts susceptibles de col·laborar amb l'Executiu convergent, els republicans es dedicaran a la tasca de fiscalitzar els passos de Mas. A estar molt a sobre que en aquests sis mesos el Govern treballi amb afany per tenir organitzada «la seguretat social, la hisenda pròpia i les relacions internacionals». Serà un marcatge dels diputats del Parlament.

L'oferiment de Junqueras té també un valor preventiu. Els republicans estan persuadits que, després de les eleccions municipals, CDC tornarà a la càrrega amb la llista única. «És un plantejament que va néixer de la seva necessitat, perquè anaven darrere d'ERC a les enquestes, però ara que van al davant s'han adonat que els dóna grans rèdits d'imatge, perquè queden com uns patriotes i nos-altres, al rebutjar-ho, com uns egoistes». Així, es tracta de fer evident la paradoxa de no voler ERC al Govern i, en canvi, pretendre concórrer amb ells en una única candidatura.

LES TESIS D'ERC / Més enllà de la qüestió dels experts, els republicans assisteixen satisfets al que ells entenen com un moviment de Mas cap als seus postulats. El motiu que va obrir el meló de l'última pugna entre CDC i ERC va ser l'enfocament de les pròximes eleccions. En la seva ja famosa conferència del 25 de novembre a l'auditori del Fòrum, el president

«I, juntament amb les estructures d'Estat, Mas presenta ara un decàleg de projectes prioritaris entre els quals es compten el de reduir l'índex de pobresa, la posada en marxa de l'Inem català i el suport a les famílies», apunta un republicà.

I pel que fa al tercer gran tema proposat pels republicans, va ser Mas mateix qui es va comprometre no només a posar en pràctica la recentment aprovada llei de transparència sinó que fins i tot ha nomenat una comissionada sobre aquesta qüestió (Núria Bassols).

«Les enquestes detecten que, juntament amb l'independentisme, i cada vegada més a l'alça, l'assumpte de la corrupció és el que mobilitza més els ciutadans. Sobretot a l'àrea metropolitana, on, és important no oblidar-ho, hi ha els vots que s'han de guanyar per fer possible la independència», sentencia un republicà. Abans del vinil, els discos es gravaven sobre pedra de pissarra. El soroll encara era més fort i fins i tot era audible durant el transcurs de la pertinent cançó. Com en la relació CiU-ERC
.