POLITICA
BARCELONA - 19 març 2016 2.00 h

Empat tècnic entre el sí i el no

 Creix el nombre d'indecisos, nodrits sobretot per desertors del no

 JxSí i la CUP vorejarien la majoria absoluta i CSQP doblaria el resultat del 27-S

EMILI BELLA - BARCELONA

Frec a frec entre partidaris i detractors de la independència. La darrera onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) revela un empat tècnic al 45% entre el sí i el no –la diferència és de quatre respostes en una enquesta de 1.500–. Les dues opcions perden pistonada en favor de la bossa d'indecisos, que creix des de gairebé el 4% de l'octubre fins al 7,1% actual, alimentada sobretot per desertors del no que ara dubten. Pel director del CEO, Jordi Argelaguet, aquest creixement del no ho sé encara no és prou sostingut en el temps perquè equivalgui a un canvi de tendència de “gent que fa el pas”. En tot cas, la baixada del no, a hores d'ara, és el doble que la del sí. “El sí
a la independència continua estant a un nivell molt alt”, va constatar.

Des de feia un any, el no havia consolidat un cert avantatge que havia arribat als 7 punts el juny del 2015. El nombre de contraris a l'estat propi, però, ha experimentat una davallada progressiva des del 50% registrat aquell mes. Així, els favorables a la república catalana han retallat distàncies i queden a només dues dècimes, poc significatives des del punt de vista demoscòpic.

Que Catalunya hauria de ser un estat independent continua sent la primera opció dels catalans, avalada per un 38,5% dels enquestats, dotze punts per sobre de la pugna que mantenen els que volen que sigui un estat dins d'una Espanya federal –lluny també dels màxims històrics que els havien acostat al 35%– i els que prefereixen que sigui una comunitat autònoma.

D'altra banda, si avui
se celebressin eleccions al Parlament, Junts pel Sí tornaria a guanyar i obtindria entre 56 i 58 escons (ara en té 62), mentre que la CUP perdria un diputat o en guanyaria un. Així, la majoria absoluta de 68 escons que sumen les dues candidatures sobiranistes no estaria garantida, ja que assolirien entre 65 i 69 actes.

Catalunya Sí que es Pot (el paraigua d'ICV, Podem, En Comú i EUiA) experimentaria un fort auge i arribaria a doblar el resultat del 27-S: passaria d'11 a 21-23 escons. Segons l'estimació del CEO –la cuina, elaborada a partir de la intenció, el record de vot i altres paràmetres–, Ciutadans veuria perillar la seva condició de primer partit de l'oposició i recularia dels històrics 25 diputats fins a 22 o 23.

El PSC de Miquel Iceta continuaria la davallada inexorable i perdria encara dos o tres llençols. El PP, liderat per Xavier García Albiol, es quedaria amb un resultat similar que al setembre, escó amunt, escó avall, però la CUP li podria passar al davant i deixar els populars com a última força a la cambra. L'enquesta no detecta ni rastre d'Unió, encara que sí que hi va haver dues persones que van assegurar que votarien “els democratacristians”, sense concretar qui. Argelaguet no es va estar de dir que, per primera vegada, el CEO “ha obert un codi” per al Pacma (Partit Animalista Contra el Maltractament Animal), ja que va superar l'1% de vots.

Val a dir que el treball de camp es va realitzar entre el 22 de febrer i el 8 de març, en ple debat sobre la configuració d'una majoria per donar suport a un govern a Espanya, en plena investidura fallida del socialista Pedro Sánchez. “No es pot obviar aquest context”, va advertir Argelaguet, que va explicar que l'evolució de partidaris i detractors de la independència podria variar en funció de la majoria que s'acabi formant al Congrés. A més, les circumstàncies actuals són lluny d'un plantejament electoral al Parlament. Abans caldria resoldre grans incògnites que alterarien el panorama: caldria aclarir qui encapçalaria les candidatures, si CDC i ERC repetirien l'experiència de Junts pel Sí, si CSQP es revalidaria, el paper del partit que barrina Ada Colau, les ingerències del Tribunal Constitucional i un llarg etcètera.

En tot cas, l'enquesta mostra paràmetres com ara la fidelitat dels votants als partits. Després de la negociació de la CUP amb Junts pel Sí, que va acabar amb el pas al costat d'Artur Mas, els anticapitalistes notarien el desgast: un 65% dels que diuen que van votar els cupaires ho tornarien a fer, però un considerable 15% es decantaria ara per la coalició independentista i un 9% no votaria. En el cas de JxSí, un 83% s'hi mantindria fidel i només un 2,7% s'entregaria a la CUP.

El primer baròmetre del CEO ha reduït el nombre d'enquestes respecte a les 2.000 habituals, fetes totes de manera presencial per l'institut Opinòmetre. Una altra diferència rellevant és que Girona, Lleida i Tarragona perden la sobrerepresentació que tenien en el baròmetre i ara es fa una distribució proporcional.

LA DATA

22.02.16
L'institut Opinòmetre
va començar a enquestar 1.500 persones per al baròmetre del CEO, fins al 8 de març.

En Comú Podem tornaria a guanyar, encalçat per ERC

Xavier Domènech se superaria a ell mateix si avui hi hagués eleccions al conjunt de l'Estat. En Comú Podem repetiria la victòria electoral del 20 de desembre passat i fins i tot l'ampliaria, segons el darrer baròmetre del CEO. La plataforma d'esquerres es quedaria amb els mateixos escons que té actualment,
12, però el percentatge de vot seria del 25,5%, gairebé un punt superior. Això sí, l'enquesta es va dur a terme abans de la cascada de dimissions que va viure Podem a Madrid, de manera que no recull el desgast que la crisi –que ahir Pablo Iglesias encara intentava cauteritzar– hagi pogut causar entre el seu electorat. La distància d'En Comú Podem amb Esquerra, però, es reduiria, ja que els independentistes guanyarien entre un i dos escons (ara en tenen 9). El bloc sobiranista mantindria aproximadament la mateixa representació, però Democràcia i Llibertat, que va capitanejar el convergent Francesc Homs, baixaria entre un i dos escons (actualment en són 8) i empataria eventualment a 7 amb Ciutadans –que, a diferència del que passaria al Parlament, pujaria– i amb el PSC. A la cua, el PP, que sol tenir força vot ocult, perdria un diputat i es quedaria amb 4.