POLÍTICA
BARCELONA - 19 març 2017 2.00 h

El PDeCAT crida a mobilitzar-se amb vista al tram final del procés

 Puigdemont avisa que “vindran més inhabilitacions” però que no seran “prou per aturar” l'afany democràtic

 Mas insta la societat a estar preparada per “aguantar la pugna pacífica” amb l'Estat

ANNA BALLBONA - BARCELONA

Després d'unes últimes setmanes turbulentes per al PDeCAT, entre la sentència del 9-N, les acusacions del cas Palau i les investigacions del 3%, la formació va treure tota l'artilleria dialèctica i èpica, conscient de la proximitat del xoc pel referèndum. En el seu consell nacional, tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com el president del partit, Artur Mas, van alertar que arriba “l'hora de la veritat”, “el tram final” del procés independentista, i que per això cal que la societat estigui a punt i es mobilitzi. Tots dos van deixar clar que “la via catalana per defensar i exercir la sobirania” és una “via cívica i pacífica”, referint-se, així, a l'abandó de les armes anunciat per ETA al País Basc i la temptació d'alguns de comparar dues realitats tan diferents.

“Preparem-nos” i “organitzem-nos” són les crides a la ciutadania que va fer Puigdemont de cara a afrontar els propers mesos. “Només podrem guanyar si som molts i actius, i si ens veuen decidits”, va advertir. “Guanyar vol dir poder votar, exercir la democràcia.” En aquest sentit, va recalcar la necessitat “d'aconseguir els màxims suports per al Pacte Nacional per al Referèndum” i de mantenir la fermesa davant “el sac d'inhabilitacions” que augura que arribaran. No seran suficients, va recalcar, contra la voluntat democràtica. “Venen els dies per als quals ens hem estat preparant tant de temps.” Uns dies per als quals va receptar “paciència, serenor i resiliència”. El cap de l'executiu va acusar l'Estat de “negar-se a qualsevol diàleg” i el va comparar amb “la vaca cega” del poema de Maragall, perquè “no reconeix la realitat que té al davant”.

Mas també va recórrer a la ironia quan va dir que “demanar altura de mires a Rajoy [com li havien demanat alguns partits bascos arran de l'anunci d'ETA] és com demanar als peixos que visquin fora de l'aigua”. L'exlíder convergent va mantenir la contundència, advertint que “l'adversari és molt intolerant, poc democràtic i clarament hostil”. I va reiterar que totes les “calúmnies i processos judicials per la via penal” han de “fer més fort” el sobiranisme. “Ens hem de preparar per aguantar la pugna que ve, no ens hem d'espantar”, va recalcar. A més, va oferir tot el suport del partit al govern i va proclamar, com un avís a la CUP, “que mai més cap govern es trobi havent de demanar suport a aquells que l'hi haurien de donar sense escletxes”.

Engeguen la campanya

El PDeCAT engega la maquinària pel referèndum a marxes forçades. La coordinadora general del partit, Marta Pascal, va anunciar que dissabte que ve començaran la campanya a favor del sí a la independència, amb un acte d'homenatge als condemnats pel 9-N. Al costat d'actes micro (porta a porta i paradetes per “convèncer la gent indecisa”), faran “una gran conferència”, el 13 de maig, en què plantejaran “una proposta molt ambiciosa per a la societat catalana”. Segons Pascal, aspiren a “ser el gran partit dels molts indecisos” i “el pal de paller del sobiranisme”. “Tenim la certesa que hi ha molta gent que ens espera.” En clau interna, Pascal va admetre que les últimes setmanes havien estat “difícils”, per qüestions com el cas Palau. És l'única que s'hi va referir. “Ens toca reivindicar-nos en positiu, la gent del PDeCAT som gent honesta, valenta i entenem bé el que és la resiliència. Reivindiquem la presumpció d'innocència”, va proclamar, sense més concreció, i va concloure: “No ens deixarem acusar de res que no hàgim fet.”

No hi ha prou inhabilitacions que puguin aturar tanta democràcia; preparem-nos
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
L'Estat només espera que ens rendim; però si ens rendim després ve la repressió, i no ho acceptarem
Entrem en la fase més difícil i decisiva; ara hem de ser més forts, no ens hem d'espantar
Artur Mas
PRESIDENT DEL PDECAT

Cop a la direcció per les incompatibilitats

Abans de les intervencions obertes als mitjans, el consell nacional del PDeCAT va ser mogut. La direcció del partit va perdre la votació sobre la possibilitat d'aplicar algunes excepcions al règim d'incompatibilitats de càrrecs. El consell nacional va votar en contra de la proposta de la direcció perquè quatre dels seus membres (Elsa Artadi, Albert Batet, Lluís Guinó i Montserrat Candini) poguessin mantenir tots els càrrecs que tenen ara mateix. La cúpula dels demòcrates va perdre la votació per només dos vots, quan li feia falta el vot favorable de tres quartes parts del consell. Ara són els implicats els que hauran de decidir quin dels seus càrrecs deixen per poder complir el reglament d'incompatibilitats.

L'embolic arrenca el 28 de gener, quan en aquell consell nacional es va donar una treva als implicats perquè seguissin en la direcció del partit. Perquè la decisió fos vàlida legalment, la comissió de qualitat democràtica n'havia d'elaborar un informe, que s'havia de votar i que és el que ahir el consell va tombar. Candini, Guinó i Batet són alcaldes i diputats al Parlament, i Artadi és directora de cooperació interdepartamental de la Generalitat.