POLÍTICA
ABERDEEN - 19 març 2017 2.00 h

Sturgeon adverteix sobre el bloqueig del referèndum

 Afirma que prohibir el plebiscit suposaria una fractura irreconciliable amb el Regne Unit

 Tanca el congrés de primavera de l'SNP assegurant que convocarà la consulta malgrat l'oposició de May

REDACCIÓ - ABERDEEN

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va advertir, ahir, que bloquejar un nou referèndum d'independència aprovat pel Parlament escocès “fracturarà” el Regne Unit més enllà de qualsevol recuperació. Sturgeon, que va tancar el congrés de primavera del Partit Nacionalista Escocès (SNP), va insistir que promourà un nou plebiscit, tot i que la primera ministra Theresa May va avançar que s'oposaria a la celebració d'una consulta abans que s'estableixin els termes de la sortida britànica de la Unió Europea.

La líder nacionalista es va mostrar oberta a dialogar sobre les dates d'un referèndum i va remarcar que vetar-lo minaria una noció del Regne Unit com una associació respectuosa entre iguals. “Una vegada estiguin clars els termes del Brexit, però quan encara hi hagi temps perquè els escocesos puguin escollir, hi haurà un referèndum d'independència”, va assegurar Sturgeon davant els militants de la formació a Aberdeen, al nord d'Escòcia. Per la dirigent nacionalista, la pròxima sortida del Regne Unit de la UE i el mercat únic comunitari justifica un segon referèndum, després del que es va celebrar el setembre del 2014, en què el 55,3% dels votants van optar per mantenir l'actual estructura de l'estat. “Durant mesos, he tractat d'arribar a una entesa amb May”, va afirmar Sturgeon, queva assegurar que havia acceptat el fet que Escòcia deixaria la UE juntament amb el Regne Unit, sempre que s'intentés conservar la pertinença al mercat únic. “Vam proposar dotar de més poders el Parlament escocès per tractar de protegir els interessos d'Escòcia en un Regne Unit postBrexit, però les peticions van xocar contra un mur d'intransigència”, va dir. “Si May és igual d'inflexible en les negociacions amb la UE, el Brexit s'estavellarà”, va dir.

El Parlament escocès debatrà dimecres la proposta de fer una petició formal al govern britànic per convocar el plebiscit.

LA FRASE

Els escocesos tenen dret a decidir quin camí volen prendre
Nicola Sturgeon
MINISTRA PRINCIPAL D'ESCÒCIA