SOCIETAT
BRUSEL·LES - 19 abril 2016 2.00 h

Aval europeu a l'oferiment català per acollir refugiats

 El comissari Avramópulos assegura per carta al govern que l'oferta d'acollir 4.500 persones va “en la bona direcció”

 La CE reclama el suport de Madrid per a l'acolliment “com més aviat millor”

LAURA POUS - BRUSEL·LES

Brussel·les vol que el pla de la Generalitat per acollir 4.500 refugiats sigui una realitat “com més aviat millor”. En una carta enviada al president
de la Generalitat, Carles Puigdemont, el comissari d'Immigració, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramópulos, considera la proposta un “pas en la bona direcció”.

El portaveu comunitari, Margaritis Schinas, va confirmar ahir l'enviament de la missiva, i va instar els governs català i espanyol a posar-se a “treballar” per “tirar endavant” la iniciativa, que preveu una acollida immediata de 1.800 persones i fins a 4.500 en els propers dos anys. Tot i que Madrid va retreure a la Generalitat que contactés amb la Comissió Europea “unilateralment” per explicar-li el seu pla i la va acusar “d'afegir problemes” a la crisi, Brussel·les no només avala la decisió amb la seva resposta, sinó que demana a l'executiu espanyol en funcions que hi doni suport. El comissari europeu admet que el govern espanyol “és el responsable d'implementar les decisions de la Unió Europea”, i per això convida Puigdemont a “coordinar els esforços amb el govern espanyol”. Però, conscient de la passivitat que ha mostrat fins ara l'executiu de Madrid envers els esforços catalans, especialment després de les queixes de la Generalitat i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Avramópulos adverteix el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, que ha d'escoltar les propostes catalanes. “Confio que donarà suport als vostres esforços. Com més aviat la vostra oferta esdevingui una realitat, millor per als refugiats”, diu el comissari a Puigdemont.

Mentre que el conseller de Relacions Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, agraïa públicament la resposta i desitjava que la iniciativa catalana “sigui aviat una realitat”, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va acusar Puigdemont d'haver actuat “sol”, “unilateralment” i “sense consensuar-ho amb ningú”. Fernández Díaz va remarcar que Avramópulos insta
la Generalitat a parlar amb el govern espanyol
en qualitat d'interlocutor
i executor.

Tot i que l'Estat espanyol “es va comprometre a ajudar 6.127 immigrants” i “també a relocalitzar 1.449 refugiats de camps al Pròxim Orient, el nord d'Àfrica i la Banya d'Àfrica”, per ara “només ha relocalitzat 18 immigrants des d'Itàlia”, lamentava Avramópulos. “Tots els nivells de govern poden contribuir a implementar els compromisos” europeus, deia el comissari. I reiterava: “La vostra política activa d'ajudar i assistir els immigrants en necessitat de protecció internacional a la regió és un pas en la bona direcció”.

LA FRASE

Tots els nivells de govern poden contribuir a implementar els compromisos
Dimitris Avramópulos
COMISSARI D'IMMIGRACIÓ, INTERIOR I CIUTADANIA DE LA UNIÓ EUROPEA

Càritas ha atès 629 persones

Durant el 2015, el Servei d'Ajuda als Refugiats creat per Càritas Diocesana de Barcelona ha atès 629 persones procedents de països que mantenen algun tipus de conflicte o que poden aspirar a asil o refugi. Gràcies a la seva ajuda, 9 famílies (un total de 35 persones) estan vivint des del mes de novembre en pisos oferts per parròquies o particulars i de Càritas. Aquestes famílies, set de les quals tenen fills menors d'edat, també reben ajuda per comprar aliments i procedeixen de Síria, Ucraïna, Palestina, l'Afganistan i Mali. Càritas també dóna suport a la Comissió Catalana d'Ajuda al refugiat amb ajuts per cobrir les necessitats de les famílies ateses per aquesta entitat. A més, gràcies a les donacions, Càritas ha destinat més de 120.000 euros per atendre les necessitats bàsiques i oferir ajuda psicològica als afectats per la guerra siriana i per superar les traves que la UE posa per acollir-los dignament.