POLITICA
BARCELONA - 19 abril 2016 2.00 h

CDC pressiona ERC per la llista unitària a Madrid

 Els convergents mantenen l'aposta tot i el rebuig de l'ANC a impulsar una candidatura

 Els republicans rebutgen parlar d'unes eleccions que no estan convocades

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

CDC no desisteix i ERC, per ara, no en vol parlar. Els convergents es van refermar ahir en la necessitat de tancar una candidatura conjunta si hi ha unes noves eleccions espanyoles el 26 de juny després que l'ANC va rebutjar diumenge en l'assemblea general la proposta d'impulsar “una candidatura de la màxima unitat” i es va limitar a reclamar la unitat d'acció política. El portaveu de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, va alertar que no es poden presentar els comicis espanyols com si no interessessin els independentistes perquè “les urnes s'han d'omplir quan et donen l'oportunitat”, va dir. A CDC sostenen que la victòria d'En Comú Podem el 20-D afegeix raons de pes per tornar a reclamar una llista conjunta que eviti que la candidatura de Xavier Domènech torni a quedar en primer lloc a Catalunya. “És tan clau el que s'anirà a fer a Madrid com la foto del 26 de juny a la nit”, va defensar Homs. El portaveu de DL va expressar el seu respecte a la posició de l'ANC però va recordar que l'entitat tampoc no “es va mullar clarament” a favor de la candidatura conjunta abans que es gestés Junts pel Sí.

Demòcrates de Catalunya es va afegir a la pressió. Antoni Castellà, portaveu de la formació, va advocar perquè a banda de CDC i ERC s'hi incorpori, fins i tot, la CUP, tot i que l'esquerra anticapitalista no es presenta a les eleccions espanyoles. Castellà no es va tancar a la possibilitat que sigui un candidat dels republicans el que encapçali la candidatura. També per Castellà les eleccions serien “una oportunitat que no es pot perdre” per exhibir la “força” i la “unitat” de l'independentisme.

ERC, que fins ara considerava que no hi hauria eleccions, va admetre ahir que el més probable és que es dissolguin les Corts d'aquí a quinze dies. El portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, va evitar en tot cas valorar la posició de l'ANC respecte a la candidatura conjunta. “Només obrirem un debat sobre com presentar-se a unes hipotètiques eleccions espanyoles el dia que estiguin convocades. És lògic que no es parli fins llavors”, va sentenciar Tardà.

El portaveu dels republicans a la cambra baixa va assenyalar, tanmateix, que com a partit estan “obligats” a ser conseqüents amb el seu criteri, que no és cap altre que l'oposició a compartir llista amb els convergents a Madrid. En aquesta línia va recordar que després del 20-D les dues forces han mantingut la “unitat d'acció” en tot el que fa referència al procés. “No crec que Francesc Homs tingui res a recriminar a ERC, ni nosaltres a ells”, va sentenciar.

LA FRASE

La màxima unitat possible un a la vida l'ha d'expressar de la manera que sigui més innegable
Francesc Homs
PORTAVEU DE DEMOCRÀCIA
I LLIBERTAT