POLITICA
BARCELONA - 19 abril 2016 2.00 h

El pla d'ajust del FLA, encallat per 1.400 milions

 La Generalitat i el govern espanyol discrepen sobre l'atribució d'aquests ingressos necessaris per tancar el pla

 Beteta anuncia una reunió executiva del CPFF

 L'Airef torna a renyar Montoro

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

Les negociacions entre els governs català i espanyol per tancar el pla d'ajust necessari per accedir al FLA s'allarguen. Els dos executius estan encallats en l'assignació d'una partida d'ingressos de 1.400 milions, segons fonts de la negociació. Mentre que la Generalitat pugna perquè s'atribueixi als recursos que aporti l'entrada en vigor d'un nou model de finançament o bé el pagament de deutes pendents de l'Estat, l'executiu espanyol intenta que vagi a càrrec de privatitzacions i concessions. Un camp on, després de les retallades aplicades per l'exconseller Andreu Mas-Colell, el departament d'Oriol Junqueras considera que no hi ha camí per recórrer. Mentrestant, el govern espanyol manté contactes amb els territoris per pactar mesures de correcció del dèficit després de la rebel·lió que va generar la carta en què els reclamava que concretessin la no disponibilitat de crèdit per ajustar-se al 0,3% fixat per aquest any, sota l'amenaça d'aplicar les mesures coercitives previstes a la llei d'estabilitat pressupostària. A més, el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va anunciar ahir una nova reunió per a aquesta setmana del Consell de Política Fiscal i Financera , aquest cop amb caràcter executiu, abans que el Consell de Ministres aprovi divendres de la setmana vinent el programa d'estabilitat que ha de presentar a Brussel·les. L'Airef va denunciar ahir que l'Estat no li ha enviat encara la informació fiscal i pressupostària de l'actualització del pla 2016-2019, de manera que no ha pogut avaluar-la com és preceptiu. L'ens havia d'emetre el 15 d'abril el seu informe al respecte.

El pla d'ajust vinculat al FLA ha anat i vingut de Barcelona a Madrid, ara amb la discrepància sobre aquests 1.400 milions sense que, de moment, la Generalitat hagi estat citada a reunir-se amb el ministeri en la ronda de contactes anunciada per Montoro. En concret, i pel que fa als deutes reclamats, la Generalitat advoca per incloure una suma de greuges pendents que inclouen l'impagament de la disposició addicional tercera de l'Estatut (759 milions corresponents al 2008 van ser acordats per la comissió bilateral Estat-Generalitat), la bestreta repetidament reclamada per la liquidació del fons de competitivitat del sistema de finançament i l'actualització dels fons per sufragar el desplegament del cos dels Mossos d'Esquadra. Montoro va amenaçar divendres els territoris amb no pagar el FLA fins que no aprovin els acords de no disponibilitat de crèdit. En la roda de premsa posterior a la reunió del CPFF, va recordar que els proveïdors poden recórrer directament al ministeri per cobrar, i que la quantia es descomptaria en l'enviament dels fons del finançament.

Onze noves oficines de l'ATC

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, va anunciar ahir que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) obrirà onze noves oficines i tindrà 850 treballadors a finals del primer semestre de l'any vinent. Ho va fer en una visita a les noves instal·lacions de l'ATC a la Zona Franca. A més, el DOGC va publicar la convocatòria prevista de 40 places del cos tècnic de gestors tributaris, i que estava pendent des del 2014. Una vintena són de lliure accés, i la resta, de promoció interna per a treballadors de l'agència.

Al Parlament, es va constituir la ponència redactora de la proposició de llei de l'administració tributària catalana. JxSí va explicar que es farà en dues etapes: primer, la definició de l'administració tributària, i després, el règim fiscal.