POLITICA
BARCELONA - 19 abril 2016 2.00 h

ICV presentarà a Puigdemont la seva aposta pel referèndum

 Els ecosocialistes li han demanat una reunió per exposar-li la necessitat de fer un acord nacional per a una consulta pactada

 Consideren que el context d'ara a l'Estat és més propici que el 2014

ANNA BALLBONA - BARCELONA

ICV ha demanat una reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per presentar-li la seva aposta per fer un referèndum que desencalli la qüestió catalana. Aquest és el primer pas dels ecosocialistes per fer avançar el referèndum, després que fos aprovat com el fonament del seu full de ruta pel que fa a l'encaix nacional, en la seva recent assemblea.

El nou coordinador d'ICV, David Cid, va assegurar ahir que van sol·licitar la reunió la setmana passada, i que la seva voluntat és que es pugui fer tan aviat com el president Puigdemont l'accepti i hi posi data. “Fa falta treballar pel referèndum, i entenem que cal intentar aconseguir un gran acord per fer-ho possible”, va afirmar Cid. En la trobada que han proposat al cap de l'executiu català, ICV li exposarà que cal “sortir del bucle en el qual està ficat el procés” i apostar per “un referèndum pactat amb l'Estat”, amb “una pregunta binària i clara”.

ICV començarà a treballar, així, el “gran acord nacional per a la celebració d'un referèndum” que va aprovar tirar endavant en la darrera assemblea, a través d'una resolució específica àmpliament ratificada. Aquesta resolució recorda el “paper fonamental” que va tenir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir “per aconseguir la suma i el consens de molts sectors polítics, econòmics, socials i culturals”.

Inspirant-se amb aquella base i remarcant “la nova etapa” que obren les eleccions estatals (per la victòria a Catalunya d'En Comú Podem, defensor del referèndum), ICV pretén “impulsar un nou moviment polític i cívic”. En aquest sentit, adverteix que no es tracta de reeditar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir sinó de reformular-lo: fer que aquest moviment “dibuixi un nou full de ruta unitari per exigir amb força” –dins i fora de Catalunya– la celebració del referèndum. Per fer-ho, la formació ecosocialista considera que caldria “un tipus d'organització en forma de taula el més oberta i participativa possible”, amb la intenció de tornar a apropar sectors del PSC.

ICV, i també els partits amb qui s'ha aliat al Parlament i al Congrés espanyol, argumenta que la possibilitat del referèndum té ara noves perspectives a l'Estat, diferents del 2014, quan es va fer el procés de participació del 9-N. “Estem canviant moltes coses a nivell de l'Estat, amb una majoria de canvi que fa possible aquest referèndum”, va afirmar Cid, que es va agafar al “canvi sociològic de l'Estat” per recalcar que hi ha “recorregut per aquest acord”.

En tot moment, ICV deixa clar que cal “la negociació amb l'Estat per poder fer efectiu el referèndum” i que és necessari evitar “els errors comesos fins ara”: a parer dels ecosocialistes, “no es tracta de buscar suports per la independència, sinó de buscar suports” a l'exercici del dret a decidir.