Un dia determinant

19/05/15 02:00 JOSEP MARIA FORNÉ FEBRER
No hi ha garantia que l'estat propi sigui millor, però sí una oportunitat perquè ho sigui

No es tracta d'una idea ni exclusivament pròpia ni original. Però em sembla tan necessària i imprescindible que crec que cal repetir-la una i altra vegada. La independència la votarem un cop i prou. Si més no la nostra generació. La resta de qüestions les haurem d'anar votant cada període electoral. Dic això perquè, d'una banda, sento massa sovint en boca de bona gent (la que va amb mala fe ja pressuposo que busca alguna altra cosa) que cal posar al mateix nivell la independència amb la justícia social. Jo els dic que no, que cal posar per davant la justícia social a la independència, però que ambdues no competeixen, i que per tant no es tracta de fer-les competir en una cursa electoral. A les eleccions plebiscitàries no estarem votant sí o no a la justícia social. Si més no per la meva part em semblaria molt bèstia votar en contra de la justícia social. Per tant, clar que sí a la justícia social i al progrés econòmic. La independència és el mitjà per assolir l'objectiu de la justícia social i el progrés econòmic. Però aquests objectius, ara per ara, no els podem votar, primer perquè no som sobirans, i segon perquè això es va votant cada vegada que hi ha eleccions, i hi ha propostes diferents per optar per un camí o l'altre per aconseguir la justícia social i el progrés econòmic.

Òbviament que segons l'opció política que triem, també estarem triant la proposta del camí per assolir aquests objectius. Però en aquesta ocasió estem triant el que no podrem triar en altres ocasions, és a dir, si volem o no la creació d'un estat sobirà, capaç de poder organitzar políticament la vida dels ciutadans de Catalunya i contribuir des de la nostra singularitat al progrés d'Europa i del món. Això només ho podrem fer en aquesta ocasió.

Algú, també amb certa bona fe ( ja no tanta, no obstant), diu que això es podrà anar votant cada cop que hi hagi eleccions. No és cert. No ho és perquè no es compliran les condicions que avalen aquestes eleccions com a plebiscitàries. Hem arribat a aquest punt perquè hem provat totes les opcions de consulta sobre aquest tema específic de l'estat independent, i no ha estat possible. Hem provat el pacte, la cessió de competències, les capacitats de l'anomenat autogovern i res de tot això no ha servit. Haver provat tot el possible per demostrar que els catalans i catalanes volem autogovernar-nos, i no haver estat possible demostrar-ho, és la força argumental de les eleccions com a plebiscitàries. El Parlament de Catalunya necessita carregar-se de raons democràtiques i de força moral per emprendre el camí de la independència. Per això són unes eleccions crucials. La vida continuarà però per camins diferents segons hi hagi un resultat o altre.

D'altra banda, altres persones pregunten per què és molt important emprendre el camí de l'estat propi. Ja s'entén que el que votarem és si sí o si no a l'estat propi, i que només tindrem aquesta oportunitat la nostra generació, ara el que cal és veure que l'estat propi dóna més oportunitats. Doncs bé, en primer lloc perquè un estat com l'espanyol que exclou i es funda en la negació de la part i no cohesiona no pot ser just socialment. La reforma de l'Estat espanyol, en aquest sentit, ja l'hem provat. No hi ha garantia que l'estat propi sigui millor, però sí que és una oportunitat perquè ho sigui. Una oportunitat que si la fem bé, i ho farem, ens permetrà poder decidir quin model de via prenem per assolir la justícia social, el progrés econòmic, i fins i tot, com deia Macià, la glòria espiritual. Però tot això no podem, ni ho podrem decidir, si no som lliures i sobirans políticament. Justament la llibertat i la sobirania política és el que decidirem un cop i prou a les properes eleccions al Parlament. La justícia social i el progrés econòmic, que a tots ens preocupen, són el motiu pel qual és tan important emprendre el camí de la independència.

Darrera actualització ( Dimarts, 19 de maig del 2015 02:00 )
Publicat a