EN DIAGONAL

I si el referèndum només fos un MacGuffin per despistar?

  • Els independentistes fan servir l’ham de la consulta per guanyar adeptes i buscar un error estratègic del Govern central
I si el referèndum només fos un MacGuffin per despistar?En Diagonal 32 (Jordi Canyissà)

19/06/2017 00:02

Alfred Hitchcok es va inventar el seu famós concepte de MacGuffin, que consistia a fer servir un argument en les seves pel.lícules sobre el qual girava bona part de la trama i, després de mantenir l’interès dels espectadors, acabava sent una mica superflu. Us imagineu que després de tants mesos anunciant la convocatòria del referèndum, la famosa consulta només fos una cortina de fum, el MacGuffin de Puigdemont i Junqueras? I és que a hores d’ara sembla evident que el Govern de Catalunya no podrà convocar un referèndum en les condicions mínimes necessàries per poder ser considerat vinculant i ser reconegut internacionalment. Des del Govern central algú podria treure pit i felicitar-se que amb això s’ha derrotat el sobiranisme català. És el que han començat a fer aquests dies alguns dirigents del PP i de Ciutadans, que ja demanen noves eleccions autonòmiques davant el que consideren un fracàs de Puigdemont i Junqueras.

No obstant això, l’objectiu final dels sobiranistes catalans no és la consulta en si mateixa, sinó la independència de Catalunya. El referèndum és l’instrument per arribar-hi i el que necessiten és carregar-se de raons per convèncer una part de l’opinió pública catalana que és reticent a fer aquest pas. Ja fa molt de temps que Puigdemont i Junqueras saben que no podrien convocar un referèndum legal i amb totes les garanties jurídiques si el Govern no ho autoritzava, però han anat construint el relat per poder acusar l’Executiu de ser un subjecte passiu i antidemocràtic. Així, si l’Estat espanyol no vol posar les urnes, contradiu bona part de la ciutadania catalana (sempre segons totes les enquestes) i dona al sobiranisme via lliure per intentar guanyar més adeptes a la seva causa.

Si, a més, l’Executiu impedeix amb inhabilitacions, querelles i tota mena d’accions judicials la celebració de la consulta, el sobiranisme es creurà amb més autoritat moral per vendre al món la seva visió victimista del Procés. És el que va fer diumenge passat Pep Guardiola al manifest de les entitats independentistes quan va apel•lar “a tots els demòcrates d’Europa i del món que ens donin suport en defensa dels drets avui amenaçats” per “un Estat autoritari”. Sense la consulta, sense aquest MacGuffin, els independentistes no tindrien un argument on poder agafar-se per poder llançar una acusació tan greu.

I si l’intent de posar urnes acaba amb detencions, suspensió de l’autonomia catalana o qualsevol incident greu, l’independentisme català disposarà de més opcions per carregar-se de raons en el mercat interior i apel•lar al suport del mercat exterior. El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va seguir aquest mateix guió anunciant divendres que actuarà “sense cap mena de complex ni exacerbació” davant de qualsevol iniciativa fins i tot a l’ús de voluntaris. Els independentistes esperen algun gran “errada” del Govern espanyol en aquestes properes setmanes que els permeti guanyar més simpaties. El seu objectiu no és fer el referèndum. El seu objectiu és augmentar el percentatge de ciutadans catalans que volen desconnectar d’Espanya.

Però justament per tot això, el Govern espanyol hauria de meditar amb molta cura els passos que farà en aquestes properes setmanes. Arribats a aquest punt i si un miracle negociador no ho impedeix, l’executiu només té dues opcions clares: impedir la consulta per la força o tornar a fer els ulls grossos i permetre un altre 9-N. El segon cas seria interpretat com una nova mostra de debilitat per part de sectors polítics i periodístics de la capital, però pot evitar crear més brou de cultiu per a l’independentisme. L’estratègia consistiria en intentar posar més dificultats als organitzadors de la nova consulta, de manera que la participació fos molt més escassa que al 9-N. Llavors, el Govern podria dir que el “suflé” ja ha baixat i que la “performance” muntada per Puigdemont i Junqueras no té cap validesa. Llavors seria el moment d’iniciar un diàleg de veritat i a fons entre les dues administracions, sempre que els ponts no s’hagin trencat definitivament.