POLÍTICA
19 juliol 2015 2.00 h

LA CRÒNICA

‘Keep Calm' i convèncer el veí

MAR VICENTE

Mantenir la calma, no respondre cap provocació de l'Estat (que són moltes) i, sobretot, convèncer tanta gent com es pugui perquè el sí guanyi el 27 de setembre. Aquest va ser el principal missatge que van donar Carme Forcadell, Eduardo Reyes i Albert Pont en l'acte de l'ANC de Ventalló, que va aplegar prop de 500 persones a la sala polivalent. Va ser un acte amb crits d'independència, aplaudiments espontanis i, sobretot, moltes preguntes del públic pels ponents, tantes, que el sopar a la fresca que havia preparat l'assemblea no va començar fins passats dos quarts d'11, després de dues hores i mitja d'acte. Hi ha qui encara es va quedar amb ganes d'intervenir però l'olor de carn a la brasa insistent va incitar a deixar-ho córrer.

Es van donar molts arguments a favor del sí, però del que no van parlar gaire ni Forcadell ni Reyes va ser de la llista unitària. Tot i l'intent del director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, perquè n'expliquessin detalls cap dels dos no va voler afegir res al que ja ha transcendit. Un dels moments més aplaudits va ser quan el fill de Montserrat Carulla va llegir una carta de l'actriu, que es disculpava per no haver-hi pogut assistir i que vaticinava que té corda per estona per veure la independència de Catalunya.

Albert Pont, del Cercle Català de Negocis, va fer el discurs més econòmic dient que “l'Estat espanyol no és viable per si mateix” i que, en canvi, “Catalunya només és viable per si mateixa”. Eduardo Reyes, president de Súmate, que va demanar permís per parlar castellà, va assegurar:“els tontos útils, com a mi m'insulten, donarem una lliçó a aquest govern d'inútils.” Carme Forcadell de l'ANC va assegurar: “de cap manera supeditarem el futur de Catalunya al que passi a l'Estat espanyol.”