POLÍTICA
Barcelona - 19 juliol 2015 2.00 h

Procés refreda l'entrada a Catalunya Sí que es Pot

 La plataforma reclama una data per al referèndum i primàries per triar candidat, alhora que pressiona Oliveres perquè accepti ser-ho

 Podem, ICV i EUiA presenten avui l'acord per al 27-S

E.ANSOLA / O.PALAU

Podem, ICV i EUiA presenten avui les bases de l'acord per concórrer plegats al 27-S i ho faran, de moment, sense Procés Constituent (PC). El grup promotor d'aquesta plataforma ciutadana es va reunir ahir per debatre si se suma a la confluència de les esquerres Catalunya Sí que es Pot, però encara no ho veu prou clar, per la qual cosa va decidir continuar negociant alguns termes de l'acord al llarg de la setmana entrant. PC s'ha donat de temps fins a l'assemblea general que ha convocat per a dissabte vinent, 25 de juliol.

En la reunió de treball celebrada a la nau Ivanow, també es va debatre la possibilitat que sigui l'activista i fundador de PC, Arcadi Oliveres, qui encapçali la llista unitària. Tal com avançava ahir aquest diari, la resta de grups han pensat en ell com a candidat de consens, però ell va expressar en la reunió el seu rebuig a assumir aquesta responsabilitat. Tanmateix, i quan Oliveres va haver de marxar de la trobada per raons personals, la resta de membres van votar majoritàriament per intentar-lo convèncer perquè ho reconsideri. Evidentment, si acaba acceptant l'oferiment, seria molt més fàcil resoldre els desacords actuals i Procés entraria en la confluència.

Entre els dubtes que traven el sí definitiu a la candidatura unitària hi ha la definició d'un horitzó temporal més concret per a la realització del referèndum que ja han acceptat Podem, ICV i EUiA. Però el principal escull, segons fonts consultades, és “el conflicte entre la nova i la vella política”. “Procés té un funcionament assembleari, i els altres tenen un sistema més clàssic de fer, de política de despatxos”, il·lustren. Entre altres peticions, per exemple, la plataforma coliderada per Arcadi Oliveres i Teresa Forcades voldria convocar primàries per ratificar el candidat de la llista comuna, mentre que els altres grups considerarien que no hi ha prou temps.

Sigui com sigui, l'agenda colla. A més, la resta de formacions tenen previst ratificar l'acord –EUiA ja ho va fer mitjançant un referèndum en què el 91% hi va votar a favor– al si de les seves organitzacions els pròxims dies. Un canvi en el redactat, a proposta de PC, és per tant difícil de fer complir amb aquest calendari.

De moment, la plataforma social s'ha compromès a tenir una resposta el dia 25, i ara mateix tots els escenaris són possibles: des d'una ratificació de l'acord amb Catalunya Sí que es Pot a presentar-se amb la CUP, o directament no entrar en política per continuar sent un moviment social. L'únic que està descartat és que donin suport a la llista del sí que encapçalarà Raül Romeva, segons les fonts consultades.

Les quatre formacions han intentat embastar una candidatura que, a més de comptar amb Oliveres en el primer lloc de la llista, també inclouria Jèssica Albiach (Podem) com a número dos, Joan Coscubiela (ICV), Albano Dante Fachin (Podem), Teresa Forcades (Procés) i Joan Josep Nuet (EUiA). Les negociacions per tancar-la, però, s'allargaran uns dies en espera que es decideixi Procés Constituent. El termini per presentar llistes clou el 17 d'agost.

LA XIFRA

140
persones
de totes les
assemblees territorials van participar ahir en la reunió del grup promotor de PC.

Pròxima estació, Madrid

Les negociacions entre Podem (a l'Estat) i Iniciativa també abracen el seu futur conjunt al Congrés dels Diputats. Les dues formacions negocien la possibilitat que ICV concorri amb Podem a les eleccions espanyoles. Segons aquest acord, les dues formacions podrien crear un grup propi a la cambra amb els diputats d'ICV i els de Podem que hagin estat triats per la demarcació de Catalunya. Pel que fa al contingut, l'acord reconeix Catalunya com a subjecte polític sobirà i defineix Espanya com un estat plurinacional. Per Podem, el referèndum català s'inscriu en el procés constituent que es faria a tot el territori espanyol. La negociació xoca amb la que, per altra banda, EUiA i IU duen a terme per construir Ara en Comú.