POLÍTICA
BARCELONA - 19 juliol 2017 2.00 h

JxSí tira pel dret i vol votar el nou reglament de la cambra en el pròxim ple

 Accepta apel·lar a la “naturalesa” de les lleis per tramitar-les per lectura única

 La mesura permetria aprovar de forma exprés les lleis de desconnexió

EMMA ANSOLA - BARCELONA

La reforma del reglament de la cambra catalana continua generant polèmica entre els grups parlamentaris, però ahir Junts pel Sí va expressar la seva determinació a tirar-la endavant i aprovar-la en el pròxim ple que se celebrarà el 26 de juliol.

Ahir, de moment, va finalitzar el termini per presentar les esmenes relatives a les recomanacions proposades el 6 de juliol pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Junts pel Sí s’ha avingut a acceptar la recomanació d’incloure la “naturalesa” de la llei com a element que permeti la tramitació en lectura única de les iniciatives legislatives que presenti un grup parlamentari. En aquest cas, tot apunta que la mesura podria aplicar-se a les lleis de referèndum i de transitorietat jurídica que haurien d’entra al ple a finals d’agost. El nou reglament permetria aprovar-les via exprés, en un sol dia. Aquesta tramitació ja es recull en la resta de cambres autonòmiques i també en el Congrés dels Diputats, on es va aplicar aquesta via per modificar la Constitució amb la incorporació de l’article 135 que limitava les polítiques pressupostàries. De fet, el CGE en el seu dictamen assenyala que l’alt tribunal ha fet una interpretació àmplia de l’abast dels requisits de simplicitat i naturalesa de la iniciativa legislativa, “fins al punt que ha entès que no està vedada cap matèria a la lectura única, per molta rellevància o transcendència constitucional que tingui”, resa el dictamen. És aquesta part del dictamen la que ha estat acceptada per JxSí, mentre l’oposició fa referència a la recomanació del CGE perquè el tràmit de lectura única inclogui el registre del text abans per la mesa del Parlament i després la presentació d’esmenes de tots els grups. També recomana que es respecti el termini per demanar dictament al CGE, que en cas de tramitació única requereix de set dies.

A més, Catalunya Sí que es Pot també ha proposat que per la complexitat de la resposta del CGE es retorni l’informe a la comissió. Junts pel Sí, però, es va afanyar a qualificar la decisió de “maniobra dilatòria”. Demà la mesa del Parlament es tornarà a reunir per decidir sobre aquestes últimes esmenes al reglament presentades pels grups i decidir si finalment incorpora o no l’aprovació de la nova norma al ple de la setmana vinent. Un cop aprovada, els grups tindran via lliure per portar les lleis de desconnexió al Parlament per la seva aprovació exprés. Amb tot, la via definitiva per tirar-les endavant es decidirà en funció del context polític del moment.

Possible querella contra Rajoy

La comissió de l’operació Catalunya va aprovar ahir demanar a la mesa del Parlament que estudiï la possibilitat de presentar una querella contra les deu persones que, hores d’ara, han rebutjat assistir a aquesta comissió per segona vegada consecutiva. D’acord amb el reglament de la cambra, això és possible en tractar-se d’una comissió amb la categoria d’investigació. Entre els querellats hi ha el president i la vicepresidenta del govern espanyol.