Jutges del TS carreguen contra Fernández Díaz

Volen que Rajoy posi fre a les crítiques per l'excarceració de membres d'ETA

19/12/14 02:00 MADRID - REDACCIÓ
Fernández Díaz, parlant amb Alfonso Guerra, ahir al Congrés dels Diputats Foto: J.LIZÓN / EFE.

Tretze dels divuit magistrats que formen la Sala Penal del Tribunal Suprem van exigir ahir al president de l'organisme i també del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lemes, que actuï davant Rajoy pel que consideren ingerències del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, quan va qualificar de “lamentables” les últimes excarceracions de membres d'ETA, el 4 de desembre passat, i va insinuar un delicte de prevaricació dels magistrats que les havien ordenades.

Els jutges ho van manifestar en una carta sense precedents dirigida al president de la sala, Manuel Marchena, en què argumenten que les declaracions de Fernández Díaz revelen “desconfiança en les institucions” i no guarden el respecte degut al Tribunal Suprem. Demanen també que Rajoy “posi límit” a manifestacions com aquestes. A la llista de signants apareixen noms de magistrats de totes les sensibilitats polítiques.

El conflicte de fons és la decisió de l'Audiencia Nacional d'excarcerar els membres d'ETA Santiago Arrospide Sarasola, Santi Potros, i Alberto Plazaola en aplicació de la decisió marc de la UE, dictada el 2008, que permet als presos de l'Estat acumular penes de presó imposades en altres països de la Unió.

La nota dels jutges reprodueix les manifestacions de Fernández Díaz al diari La Razón, en què qualificava de “lamentable des de tots els punts de vista, també el jurídic”, la decisió de l'Audiencia Nacional i suggereix que els magistrats que la van adoptar podrien haver comès prevaricació. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va sortir en defensa de Fernández Díaz i va assegurar que el responsable d'Interior va ser “absolutament respectuós” en les seves declaracions sobre les excarceracions de membres d'ETA. Catalá va defensar la llibertat d'expressió dels membres del govern dins del “respecte a la divisió de poders” que estableix la Constitució.

Darrera actualització ( Divendres, 19 de desembre del 2014 02:00 )