El PUnt Avui

DE SET EN SET

Govern en funcions

20/01/14 02:00 JOSEP M. PASQUAL

Tant si l'escenari és el d'una consulta el dia 9 de novembre del 2014 com si és el d'unes eleccions plebiscitàries, el moment següent més important serà el del dia de la declaració de la independència. Òbviament, hi ha més escenaris possibles: que no hi hagi consulta o que n'hi hagi en una altra data, que no hi hagi eleccions plebiscitàries, que els partidaris del sí a la independència no guanyin la consulta o les eleccions plebiscitàries… Però situem-nos en la hipòtesi que el front del sí guanyi a les urnes, consultives o electorals.

Si el front del sí guanya, immediatament caldrà administrar la victòria. I, aleshores, la decisió més important tindrà a veure amb la tria de la data concreta per a proclamar la independència. Pensem que, en el futur, probablement la Diada Nacional 
de Catalunya deixarà de ser l'Onze de 
Setembre i passarà a ser el Dia de la Independència (encara no sabem quin). Per 
decidir quin dia de l'any és millor per a declarar la independència de Catalunya no 
cal preveure quin nou festiu ens convé més (coincidint amb el cicle de Nadal, a l'estiu…?) La decisió ha de ser estratègica, 
però per una altra raó: ha der ser un dia en què tinguem sort. És a dir, ha de ser un dia en què, si proclamem la independència a mig matí, a mitja tarda no l'hàgim de desproclamar.

Com que després del sí a les urnes la decisió del dia concret dependrà de nosaltres mateixos, hauríem d'escollir una data estratègica. A mi em sembla que el millor dia per a proclamar la independència de Catalunya ha de ser una data dins el període en què el govern espanyol estigui en funcions. M'explico. Rajoy pot convocar eleccions, com a màxim, el novembre del 2015. A partir del dia de les eleccions a Corts espanyoles, el govern entra en funcions, fins que es forma un nou govern (potser una setmana, si repeteix el PP; o potser unes setmanes, si el PP perd la majoria). És aleshores, quan el govern espanyol estarà en funcions (i té limitades les funcions a les gestions ordinàries), quan hem de tramitar la nostra independència per tot el món.

Darrera actualització ( Dilluns, 20 de gener del 2014 02:00 )