1,4 milions de firmes contra el vet de Rajoy a la consulta del 9-N

Les signatures, recollides per l'ANC, denuncien l'actitud antidemocràtica del govern espanyol i s'entregaran a les Nacions Unides i al Parlament Europeu, entre altres ens

20/01/15 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Ciutadans signant la denúncia contra el govern de Rajoy, el 9 de novembre passat Foto: A. PUIG.

Un total d'1.386.628 ciutadans van signar el text de denúncia contra el vet del govern de Rajoy a la consulta sobiranista del 9 de novembre. Aquesta recollida de firmes es va fer a les portes dels col·legis electorals el mateix dia que es va dur a terme el que va acabar sent un procés participatiu. A aquesta quantitat, s'hi han d'afegir 3.703 càrrecs electes que també van sustentar la denúncia, que portarà a organismes internacionals la queixa per l'actitud antidemocràtica del govern espanyol davant la voluntat de fer un referèndum sobre la independència a Catalunya. Les signatures digitalitzades, amb l'acta notarial corresponent, s'entregaran de manera oficial i solemne a les Nacions Unides, al Parlament Europeu, a la Comissió Europea, al Consell d'Europa i a l'OSCE.

El primer partit que va llançar la idea d'aprofitar el 9-N per fer aquesta recollida de signatures va ser ICV-EUiA i, finalment, el bloc de tots els partits a favor del dret a decidir (CiU, ERC i la CUP) la van promoure, juntament amb les entitats civils a favor del sobiranisme, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. De fet, l'ANC ha estat la que s'ha encarregat de la logística i la digitalit-
zació de tota la documentació, a més dels preparatius per posar a punt les signatures per entregar-les als organismes internacionals. La recollida de firmes dels càrrecs electes es va fer del 5 al 9 de novembre i s'hi van implicar l'AMI i l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

El 9-N van acudir a les urnes 2,3 milions de catalans, dels quals prop d'1,9 milions es van inclinar per votar el doble sí, és a dir, a favor de l'estat independent. S'ha de recordar, a més, que arran de la celebració del procés participatiu del 9-N, el president Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau han rebut una pluja de querelles per una suposada desobediència al Tribunal Constitucional.

LA XIFRA

3.703
càrrecs electes
van donar suport a la denúncia ciutadana presentada contra el govern de Mariano Rajoy.

LA FRASE

La posició espanyola és contrària a la pràctica internacional pròpia de països democràtics
Fragment de la denúncia ciutadana del 9-N

Garanties per al dret a decidir

El text de denúncia que s'enviarà als organismes internacionals exposa que l'Estat espanyol “vulnera el dret del poble català a decidir el seu futur polític i li impedeix l'exercici de la democràcia mitjançant qualsevol sistema de consulta reconegut internacionalment”. En aquest sentit, el text explicita que “la posició espanyola és contrària a la pràctica internacional pròpia de països democràtics, com ara els casos del Canadà amb el Quebec i del Regne Unit amb Escòcia”. I acusa el govern de Rajoy d'una “falta absoluta de voluntat” per establir “marcs de diàleg i de negociació”. Al mateix temps, el text sol·licita a les instàncies internacionals a les quals s'adreça que “duguin a terme les actuacions necessàries per garantir que el poble català pugui decidir, democràticament, el seu futur polític”.

Darrera actualització ( Dimarts, 20 de gener del 2015 02:00 )