ERC exigeix el full de ruta abans de les municipals

Considera que és “imprescindible” pactar aviat el text perquè després les dinàmiques electorals perjudicarien les negociacions

Reitera que el 27-S ha de ser el referèndum definitiu

20/01/15 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
Mas i Junqueras després de la cimera de dimecres de la setmana passada Foto: GUSTAU NACARINO / REUTERS.

La concreció sobre el full de ruta cap a la independència és la veritable prova del cotó fluix que hauran de superar els partits sobiranistes. Des de fa setmanes les formacions i les principals entitats civils del país, com l'ANC i Òmnium Cultural, ja estan negociant un primer esbós que ara s'ha d'anar perfilant. CiU i ERC tenen diferències substancials sobre com s'ha de fer aquest camí, però confien que arribaran a bon port. Ahir els republicans van reclamar que el debat es tanqui abans de les municipals, mentre que UDC va criticar les “precipitacions” i les “imposicions”.

Els de Junqueras mantenen que hi ha temps suficient per poder treballar aquest document les properes setmanes i, per tant, és “imprescindible” que el pla comú estigui a punt al mes de maig. “Sense presses, però sense pauses”, va subratllar la portaveu d'ERC, Anna Simó. D'aquesta manera, segons els seus postulats, s'evitarà que les dinàmiques electorals tant dels comicis locals com dels catalans perjudiquin les negociacions. “Com més aviat dirimim aquest full de ruta, millor”, hi va afegir Simó, que va recordar que, si aquest projecte és prou clar i entenedor, donarà “certeses” a aquella borsa d'indecisos que encara veuen la independència amb recel. ERC calcula que es necessitaria convèncer 300.000 ciutadans més perquè el procés obtingui una majoria suficient.

A hores d'ara, un dels aspectes que separen CiU i ERC és si el 27-S serà el pas decisori o no cap a la independència. El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar que el 27 de setembre no serà la “consulta definitiva” i dies després el coordinador general de CDC, Josep Rull, va defensar un referèndum de ratificació si l'exigeix la comunitat internacional. Per la seva banda, Oriol Junqueras va destacar en una entrevista a El Punt Avui Televisió que “les eleccions del 27-S han de ser les definitives” i que no té cap sentit fer un altre referèndum sobre la independència i ahir Simó va reafirmar aquesta idea. L'esborrany del full de ruta, per contra, parla d'una consulta pactada amb l'Estat espanyol i si no és possible caldria impulsar la DUI i posteriorment consultar la ciutadania sobre la nova Constitució.

Un altre punt remarcable del pla que estan pactant les formacions és que s'haurà d'apostar per una agenda social i de regeneració democràtica, dos àmbits que ERC ha reivindicat sempre. “Aquest full de ruta comú no ha de ser l'únic que s'inclogui en el programa”, va matisar Anna Simó.

Els republicans pretenen marcar perfil en la lluita contra la corrupció i, sobretot, marcar distàncies respecte a Convergència. Aquesta estratègia ja va començar a aflorar el cap de setmana quan Junqueras va reconèixer que sent “fàstic profund” per les presumptes estafes d'Oriol Pujol.

Acord transversal

ERC considera que una de les virtuts del full de ruta és que serà transversal, perquè hi estan participant diverses organitzacions polítiques i socials. ICV se n'ha desmarcat, però ahir Simó va convidar la formació de Joan Herrera i Dolors Camats a tornar a la taula de negociacions. “Si es donés una majoria de diputats independentistes, no tindria sentit que no s'afegissin a aquest projecte. Per això seria òptim que participessin en el procés d'elaboració”, va assenyalar la republicana.

LES FRASES

Pactar un full
de ruta clar
donarà certeses
als indecisos
Anna Simó
PORTAVEU D'ERC
Les decisions no s'han de prendre ni amb dilacions gratuïtes ni amb imposicions
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL D'UNIÓ

Unió rebutja les “precipitacions” de Junqueras

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va rebutjar ahir les “precipitacions” i les “imposicions” a l'hora de redactar i negociar el full de ruta que han de compartir els partits en la convocatòria electoral del 27 de setembre. Al·ludint a ERC, va remarcar que no s'ha de “prefixar cap calendari” ni tampoc marcar com a “frontera” les eleccions municipals per poder arribar a un acord en aquest aspecte. Això sí, el dirigent d'Unió va matisar que tampoc vol “dilacions gratuïtes” i va apostar per pactar el camí amb CDC. “Prendrem les decisions en el marc de CiU, però sense imposicions respecte al ritme i els formats que han de tenir”, va assenyalar Espadaler, que va recordar que l'entesa a la qual van arribar Mas i Junqueras no preveia cap base programàtica tancada. Pel que fa a la transformació del 27-S en la consulta definitiva, Espadaler va explicar que només haurien estat unes “plebiscitàries en plenitud” si hagués tirat endavant la proposta de Mas de la candidatura unitària, mentre que ara “hi pot tenir un aire”, ja que hi haurà candidatures amb part del programa compartit.

Darrera actualització ( Dimarts, 20 de gener del 2015 02:00 )