POLÍTICA
MADRID - 20 gener 2017 2.00 h

Dastis augura poc èxit a Puigdemont a Brussel·les

 El ministre d'Afers Exteriors espanyol creu que el “desafiament” del referèndum no generarà suports al Parlament Europeu

 Diu que a la UE ningú és favorable a un “moviment secessionista”

REDACCIÓ - MADRID

Com ja passava amb el seu antecessor, un dels alts càrrecs de l'Estat espanyol que més es pronuncia sobre el procés independentista català és, curiosament, el ministre d'Afers Estrangers. Aquest cop, l'actual canceller espanyol, Alfonso Dastis, es va tornar a referir ahir a la visita que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, faran al Parlament Europeu per explicar l'aposta pel referèndum. Segons Dastis, aquest viatge, que va qualificar de “desafiament”, no tindrà èxit perquè entre les diferents autoritats comunitàries, ­la Comissió, el Parlament i el Consell­ i els representants dels estats membres “ningú alberga seriosament cap posició favorable a cap moviment secessionista”.

Tot i que no va descartar que el govern pugui trobar simpaties entre els eurodiputats ­–alguns són de partits independentistes dels seus respectius estats–, el ministre va defensar, en una conferència durant un esmorzar a Madrid, que els governs dels països de la Unió Europea són conscients que l'executiu espanyol es basa en els principis constitucionals per oposar-se a un referèndum a Catalunya i va reconèixer així que la resta de països són conscients de la situació política que fa anys que viu Catalunya, malgrat que públicament es refereixen al procés com un “afer intern de l'Estat espanyol”. Dastis també va esgrimir que els tractats de la UE reconeixen l'obligació dels seus signants de defensar la seva integritat territorial, com recull l'article 4.2 del Tractat de la Unió Europea.

La visita del govern a l'Eurocambra de Brussel·les pretén presentar al cor de la UE que la demanda d'un referèndum aplega el 80% dels catalans i que la majoria parlamentària a Catalunya vol pactar-ne un, però també vol denunciar que el govern espanyol no vol negociar-lo i que, davant d'aquesta situació, tenen intenció de fer-lo igualment. També aprofitaran per donar un missatge de confiança a la UE, remarcant la seva vocació europeista. Tot i que la presidència de la cambra es va desmarcar de l'acte perquè no és una invitació de l'Eurocambra en si, sinó dels eurodiputats catalans de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) i d'Els Verds/ALE, s'hi espera la presència de diplomàtics i d'eurodiputats d'altres estats. Amb el títol El referèndum català, Puigdemont, Junqueras i Romeva s'adreçaran al públic en una de les sales més grans de la institució.

LA DATA

24.01.17
Dia en què Puigdemont, Junqueras i Romeva exposaran la seva aposta pel referèndum a Brussel·les.