POLÍTICA
BARCELONA - 20 gener 2017 2.00 h

Debaten sobre l'estat autonòmic a Alemanya

 Experts evidencien les diferències entre el sistema federal alemany i l'espanyol

REDACCIÓ - BARCELONA

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) va organitzar ahir una jornada a Augsburg, a Baviera, en què es va discutir sobre la situació política catalana i es va analitzar el sistema federal alemany en comparació amb les autonomies de l'Estat espanyol. La Sala Rococó del govern de Suàbia va acollir diversos professors d'història i ciències polítiques, que van debatre sobre el procés sobiranista al costat del secretari general del Diplocat, Albert Royo, i del vicepresident d'Òmnium Cultural, Joan Vallvé. L'esdeveniment, organitzat amb la Universitat d'Augsburg, va servir per posar en relleu les diferències entre sistemes federals com l'alemany i el canadenc respecte de l'estat autonòmic.

Merkel tindria més tacte

El representant del Diplocat també va exposar als participants els “400 casos oberts contra electes catalans” arran del procés independentista, com el del regidor de Vic Joan Coma, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'expresident de la Generalitat Artur Mas. “La cancellera Merkel, la resta de polítics i les institucions alemanyes haurien gestionat una situació com la que vivim a Catalunya amb molt més de tacte, intel·ligència i obertura de mires”, va defensar Royo, que també es va referir al dictamen del Tribunal Constitucional d'Alemanya sobre la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació a Baviera. Va recordar que l'independentisme bavarès no arriba al 3% i va mostrar-se convençut que si mai arriba a posicions majoritàries, com a Catalunya, el govern federal se'l miraria d'una altra forma.

L'acte es va dividir en dos: en una primera taula rodona els ponents van discutir sobre la situació política catalana actual i les perspectives de futur, mentre que la segona part es va centrar en un exercici de federalisme comparat entre països amb diferents sistemes.

Entre els participants hi havia el director de l'Institur d'Estudis Espanyols, Portuguesos i de l'Amèrica Llatina de la Universitat d'Augsburg, Hanno Ehrlicher; el director de l'Institut d'Estudis Canadencs, Peter A. Kraus, i catedràtics de les universitats Pompeu Fabra, Hamburg, Erlangen-Nuremberg i de la Sorbona de París.