LA CLAU

Albert Sáez

ALBERT SÁEZ

Director adjunt

Pablo, l'arrogància ets tu

@albertsaezc

Pablo, l'arrogància ets tu

SERGIO PEREZ


DIVENDRES, 19 DE FEBRER DEL 2016 - 22:37 CET

Benvolgut Pablo, molts dels teus seguidors ho tindran fàcil per expulsar aquest text del timeline així que llegeixin el titular. El consideraran una desqualificació llançada des de la casta, en aquest cas periodística i sociata diran, per part dels que estem temorosos de perdre els nostres privilegis personals amb el teu propòsit d’enderrocar el règim del 78 en el qual presumptament hem sigut còmplices del lladronici que ha destruït els somnis de milers de ciutadans. Si passen aquest primer filtre, potser podran atendre alguns arguments. 

En poc temps has arribat al capdamunt de la política institucional. Has passat de l’acampada a Sol al palau de la Zarzuela sense deixar la camisa. Allà vas aparèixer amb les mànigues arremangades sense haver de canviar-te de jaqueta com va fer Felipe, que el primer dia va deixar l’americana de pana per l’abric de xeviot.

Aquest camí hauria sigut impossible sense la teva arrogància inicial. L’arrogant és superb però també valent i airós. La teva arrogància és generacional. Fa vuit anys, els que us havíem animat a formar-vos –graus, doctorats, màsters, idiomes, estades a Europa– us vam tancar el pas. El que us vam vendre com drets fruit de l’esforç dels vostres pares va resultar ser un deute que havíeu de tornar treballant més per menys diners, pagant més impostos a canvi de menys serveis. La vostra arrogància neix del nostre fracàs. Per això us sentiu legitimats per menysprear els vostres antecessors i enderrocar les institucions que considereu putrefactes i la causa del final dels vostres somnis legítims. No us falta raó. 

Però ara ja esteu a dalt. Allunyar-se de la casta no és només qüestió estètica. Els expulsats del sistema –joves de sobres preparats com tu i adults jubilats prematurament–us van empènyer per canviar-lo, i us van donar la força que us van donar. El repte és fer-la servir de la millor manera possible. 

Altivesa

El teu admirat Zizek va sentenciar que les víctimes de la crisi no tenen cap superioritat moral. Si pretens ser el referent polític d’aquestes víctimes, hauries de seguir la lliçó. Perquè l’arrogància també pot ser altivesa.